Bosna Kasabı Mladic'e Ömür Boyu Hapis

Bosna Kasabı Mladic'e Ömür Boyu Hapis

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Sırp komutan Ratko Mladic'e soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden ömür boyu müebbet hapis cezası verdi.

Bosna Kasabı' lakabıyla bilinen ve sekiz binden fazla insanın ölümünden sorumlu tutulan Sırp komutan Ratko Mladiç için son söz, eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde birazdan söylenecek. Başta Balkanlar olmak üzere dünya, Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemenin açıklayacağı cezayı bekliyor. Uluslararası mahkeme, soykırım yapıldığını kabul etti.

Oğlu Darko, Mladic hakkındaki kararın, tansiyonu ölçüldükten sonra açıklanacağını belirtti. Sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten Mladic, kararın açıklanmasının ertelenmesini istedi. Ancak isteği kabul görmedi. Bunun üzerine hakimlere bağıran Mladic, mahkemeden çıkartıldı.

Hakim, Mladic için "Srebrenica'daki savaş suçlarında önemli rolü var" dedi. 

Saraybosna'daki savaş suçlarını doğrudan etkileyen bir isim olduğu belirtilen Mladic için "Saraybosna'ya bombardımanı, kendisi doğrudan yönetti. Sırp olmayanları Bosna'dan atmaya çalışan bir suç şebekesinin üyesi" ifadesi kullanıldı.

Mahkeme salonundan geçilen ilk fotoğraflarda, lacivert takım elbise giyen ve kırmızı kravat takan Mladiç'in gülümsediği dikkat çekiyordu. Baş parmağıyla yaptığı 'her şey yolunda' hareketi de fotoğraflara yansıyan bir başka detaydı.

Bosna'da dev ekranlar kuruldu

Bosna Hersek'te yaşayan herkes, evlerindeki televizyonlar veya şehir meydanlarına kurulan dev ekranlardan verilecek kararı takip ediyor.



Evlerindeki televizyonu izleyenlerden ikisi, Bida Smayloviç ve Vasva Smaylovic. 65 yaşındaki Bida Smayloviç, katliamda aralarında eşi ve kardeşinin de bulunduğu 50'den fazla aile üyesini kaybetmiş.

Vasva hanım ise kocası, kızının kocası ve aile üyelerinden 30 kişiyi 22 yıldır hiç görmedi.

Saraybosna'da bir köprüye asılan pankartta ise Mladiç'e mesaj veriliyor.

Pankartta, "Ratko Mladiç, mahkeme olmadan da suçlu olduğunu biliyoruz, hayatın boyunca bebek bezi giymeni Allah'tan diliyoruz" yazıyor.