Bosna Hersek'teki protestolar sona erdi

Bosna Hersek'teki protestolar sona erdi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binası önünde öğleden sonra başlayan protestolar sona erdi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlığı binası önünde öğleden sonra başlayan protestolar sona erdi.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Tuzla'da, geçen çarşamba günü başlayan, ardından ülke geneline yayılan eylemler kapsamında, bugün Saraybosna'da kalabalık bir grup Cumhurbaşkanlığı binası önünde toplandı.

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) hükümetinin istifasını talep eden gruptakiler, daha sonra FBIH hükümet binası önüne yürüdü.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı protestolar, daha sonra yeniden şehir merkezine kaydı. Protestocular, dört ana caddeyi trafiğe kapattı.

Sayıları zaman geçtikçe azalan protestocular, yarın protestolara devam edeceklerini bildirerek dağılmaya başladı.

Bu arada, küçük bir grubun geceyi FBIH hükümet binası önünde geçireceği öğrenildi.

"İstifa yok"

Öte yandan, göstericilerin istifasını talep ettiği FBIH Başbakanı Nermin Nikşiç, hükümetin istifa etmeyeceğini ancak erken seçimlere gidilmesi için gerekli kanun değişikliklerini yapacaklarını söyledi.

Nikşiç, istifa etmesinin sorumsuzca bir davranış olacağını belirterek 'Sokaktan gelen biri, yönetimi eline alamaz' ifadesini kullandı.

Sırbistan'da göstericilere destek amacıyla eylem düzenlendi

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Bosna Hersek'teki göstericilere destek amacıyla eylem düzenlendi.

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla organize edilen eyleme katılan göstericiler, üzerinde 'Bosna Hersek Halkına Destek', 'Bugün Tuzla, Yarın Belgrad', 'Antifaşist Tuzla'ya Selam', 'Cesur Bosna Seninleyiz', 'Tuzla Kalbimizde' yazan dövizler taşıdı.

Öte yandan, polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde, bir grup aşırı sağcı Sırp grup, Bosna Hersek vatandaşlarına destek verdikleri için göstericileri protesto etti.

Grupa sözlü tacizde bulunan aşırı sağcı Sırp grup, Lahey'de yargılanmasına devam edilen eski Sırp General Ratko Mladiç lehine slogan attı.

Protestocular, vatandaşları kendi eylemlerine destek vermeye çağırırken, benzer organizasyonlara devam edeceklerini açıkladılar.