Bosna Hersek seçimlere gidiyor

Bosna Hersek seçimlere gidiyor

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın ardından 12 Ekim'de yedinci kez devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor.

ki entite, 10 kanton ve bir özerk bölgeden oluşan ülkedeki karmaşık siyasi yapı, ekonomik kriz, işsizlik, savaş sırasında göç eden çok sayıda insanın hala topraklarına dönememesi ve savaşın yaralarının aradan geçen zamana rağmen hala sarılamaması, 12 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek seçimleri daha da önemli hale getiriyor. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak, Sırp ve Hırvat üyelerinin yanı sıra kanton, entite ve devlet düzeyindeki hükümetlerin ve milletvekillerinin belirleneceği seçimlere, 65 siyasi parti, 24 bağımsız aday ve 24 koalisyon katılıyor. Ülkeyi 4 yıllığına yöneteceklerin belirleneceği seçimlerde, 813 sandalyeden birine oturabilmek için 7 bin 748 aday yarışıyor.

Kurban Bayramı nedeniyle, Bosna Hersek'te seçimler bir sonraki haftaya ertelendi

Bosna Hersek Seçim Yasası, seçimlerin ekim ayının ilk pazar günü yapılmasını öngörmesine rağmen, bu yıl Kurban Bayramı nedeniyle, Bosna Hersek'te seçimler ilk defa bir sonraki haftaya ertelendi. 

Ülke tarihinde yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri arasında bu yılki seçimlere çok sayıda siyasi partinin katılması da seçimleri özel kılan unsurlardan biri. Aynı zamanda ilk defa, aday listelerine kadınların katılımı da yüzde 33 oranından yüzde 40'a yükseltildi. 

Avrupa İnsan Hakları Mahmekesi'nin (AİHM) kararına rağmen,  Bosna Hersek azınlıkların Devlet Başkanlığı'na aday olması konusunda bugüne kadar adım atmadı. Bosna Hersek'te yaşayan azınlık mensuplarından Roman aktivist Dervo Seydiç ve ülkedeki Musevi azınlığın temsilcisi Jakob Finci, anayasanın veseçim yasasının, azınlıkları cumhurbaşkanı seçilmekten men ettiği gerekçesiyle 2006 yılında AİHM'e gitmiş ve yüksek mahkeme Seydiç ve Finci'yi 2009 yılında verdiği kararla haklı bulmuştu. AB'nin ve AİHM'nin bütün ısrarlarına rağmen Bosna Hersek'in bu yönde bir adım atmaması uluslararası toplum tarafından sıklıkla eleştiriliyor.