Borsa’ya yabancı yatırımcı ilgisi artıyor

Borsa’ya yabancı yatırımcı ilgisi artıyor

Mart ayında yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da 680 milyon dolar tutarında net alım yaptı. Yabancı yatırımcının ilk tercihi Halkbank hisseleri oldu.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre yabancı yatırımcılar şubat ayından sonra mart ayını da net alışla tamamladı. Mart ayında 680 milyon dolar tutarında net alış yapan yabancı yatırımcılar şubat ayında da 205 milyon dolar tutarında net alım gerçekleştirmişti.

ÖZETLE

Şubat martta 885 milyon dolar
İlk tercih Halkbank
Yabancı THY'yi sattı

 

Ocak ayında 497 milyon dolarlık net satış yapan yabancı yatırımcılar son iki aydaki net alışları ile yılbaşından bu yana net 388 milyon dolar tutarında alış gerçekleştirmiş oldu.

Yabancı yatırımcılar 2013 yılında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi sınırlandırma söylemi ve kararı ile yurtiçindeki siyasi gerilimlerin etkisi ile net satış tarafında olmuş ve yıllık bazda net 429 milyon dolar tutarında net satış yapmışlardı.

Banka hisseleri ilk sırada

Yabancı yatırımcılar mart ayında daha çok banka hisselerini tercih ederken, en çok alım yaptıkları hisse senedi 141.8 milyon dolar ile Halkbank oldu.

Halkbank'ı 137.5 milyon dolarlık net alımla Garanti Bankası izlerken, onu sırasıyla 78.4 milyon dolar ile Akbank, 72.7 milyon dolar ile Vakıfbank ve 63.3 milyon dolar ile Emlak Konut GYO izledi.

Yabancıların mart ayında net satış yaptıkları hisse senetleri ise sırasıyla 41.4 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 31.1 milyon dolar ile Şişecam, 29.7 milyon dolar ile Türk Telekomünikasyon AŞ, 23.1 milyon dolar ile Sabancı Holding ve 16.8 milyon dolar ile Arçelik oldu.

3 aylık işlemler

Yılbaşından bu yana yapılan yabancı işlemlerine bakıldığında ise Emlak Konut GYO 133.9 milyon dolarlık net alışla ilk sırayı alırken, onu sırasıyla Garanti Bankası, Halkbank ve Yapı Kredi izledi.

Yılbaşından bu yana net satış yapılan hisse senetleri ise 57.1 milyon dolar ile Türk Hava Yolları oldu. En fazla satış yapılan hisse senetleri arasında Türk Hava Yolları'nı mart ayındaki satışların etkisiyle Şişecam ve Türk Telekomünikasyon izledi.