Borsada Sisi Depremi

Borsada Sisi Depremi

Mısır'da eski Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’nin Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasından beri Mısır Borsası sürekli değer kaybediyor. Borsanın toplam kaybı 33 milyar cüneyh’e (5,5 milyar dolar) ulaştı.

Borsa son üç işlem gününde ise 12 Milyar Cüneyh (2 Milyar Dolar) kaybetti.

Ekonomi uzmanı Dr. Omer Abdulfettah, Mısır borsasının Perşembe gününden beri son iki ayda elde ettiği tüm kazanımları kaybettiğini söyledi.

Abdulfettah, resmi haber ajansı MENA’ya yaptığı açıklamada hisselerin Perşembe gününden bu yana yüzde 30 değer kaybettiğini ve yatırımcıların güveninin sarsıldığını ifade etti.

MENA, Mısır borsasının Mart ayını sert düşüşlerle kapattığını ve bunun Abdulfettah Sisi’nin başını çektiği 3 Temmuz darbesinden sonra yaşanan en keskin düşüş olduğunu açıkladı. Elliden fazla hisse bir  seansta izin verilen en yüksek düşüş seviyesine düştü.

Mısır Borsa İdaresi Pazartesi günü borsadaki işlemleri sert düşüşlerden dolayı 45 dakika durdurma kararı aldı. Borsa, tüm hareketlerin dikkatle izlendiğini de açıkladı.

Borsa Başkanı Muhammed Umran MENA’ya hiç kimsenin satış yapmasına engel olamayacaklarını ya da satışa zorlayamayacaklarını, bu konuda istediği gibi davranmanın yatırımcıların en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Sisi'nin kampanyası başladı

Eski Savunma Bakanı ve 3 Temmuz 2013 darbesinin lideri Abdulfettah Sisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi için kampanyasını başlattı. Sisi’nin kampanyasının sloganı ‘Mısır Yaşasın, Abdulfettah Sisi Mısır’ın Cumhurbaşkanı.’ Kampanya kapsamında ilk yayınlanan fotoğraflarda spor elbisesi giymiş Sisi, Kahire caddelerinden birinde bisiklet sürüyor.

Kampanya komitesi üyelerinden biri, Sisi’nin tasarruf yapılması taraftarı olmasına rağmen şimdiye kadarki en görkemli kampanyayı düzenleyeceklerini açıkladı. 

Kaynak: Al Jazeera