'Bölgeye kurtarma operasyonu ihtimali düşük'

'Bölgeye kurtarma operasyonu ihtimali düşük'

'Bölgeye kurtarma operasyonu ihtimali düşük'

BD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Irak'taki Sincar Dağı'nda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanları tarafından kıstırılan Iraklı sivillerin sayısının azalması nedeniyle ABD'nin bölgeye kurtarma operasyona düzenleme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

Hagel, Irak'taki siyasi kriz ve insani durum hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, dağdaki sivillere yönelik su ve yiyecek yardımlarının devam ettiğini kaydetti.

IŞİD militanlarına yönelik hava saldırılarının, dağa sığınmak zorunda kalanların birçoğunun bölgeden kurtulmasına olanak sağladığını ifade eden Hagel, ''Bu nedenle ABD'nin Sincar dağına kurtarma operasyonu düzenleme ihtimali, dağdaki sivillerin azalması nedeniyle düşük ancak ABD'nin Irak'taki çabaları bitmeyecek'' dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, Sincar Dağı'ndaki Iraklı sivillerin içinde bulunduğu koşulların beklenenden daha iyi olduğunun tespit edildiğini, dolayısıyla ABD'nin oradaki sivilleri tahliye etmeye dönük bir kurtarma misyonu yürütmesinin çok daha az ihtimal olduğunu açıklamıştı.

ABD önceki gün, Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce sivilin yüz yüze olduğu insani krizin boyutunu değerlendirmek ve sivillerin havayoluyla ya da güvenlik koridoru yoluyla tahliyesi gibi ilave insani yardım seçeneklerinin uygulanabilirliği üzerinde incelemelerde bulunmak üzere geçici misyonla Irak'ın kuzeyine 129 asker göndermişti.

(AA)