Boko Haram'dan "hilafet" ilanı

Boko Haram'dan "hilafet" ilanı

Boko Haram, Nijerya'nın kuzeyinde "hilafet devleti" kurduklarını açıkladı.

Yerel internet haber sitesi Sahara Reporters tarafından ele geçirilen bir videoda, "Gwoza'daki zaferimiz ve Gwoza'yı hilafet devletinin bir parçası yaptığı için Allah'a şükürler olsun" ifadelerini kullanan Boko Haram lideri Abubakar Shekau, Abuja ve Yobe eyaletinin Damaturu kentine yapılan saldırıların başarılı olduğunu söyledi. 

Haziran ayından beri video yayınlamayan örgütün lideri, Temmuz ayında Damboa'ya düzenlenen saldırıları da üstlendi.

Videoda, "Biz bir hilafet devletiyiz. Nijerya'yı tanımıyoruz" sözlerini kullanan Shekau, hilafetlerinin Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından ilan edilen hilafetin bir parçası olup olmadığını belirtmedi.

Örgüt lideri Shekau, Boko Haram'ın 2009'da şiddet eylemlerine başlamasından beri ilk kez "hilafet" sözcüğünü kullandı.

Nijerya ordusu sözcüsü Chris Olukolade, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Shekau'nun sözlerinin boş iddialardan ibaret olduğunu belirterek, Nijerya devletinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruduğunu söyledi.

Nijerya, ilk olarak ülkenin kuzeydoğusunda ortaya çıkan ve kısa sürede başkent Abuja da dahil ülkenin her tarafına yayılan Boko Haram terör örgütüyle beş yıldır mücadele ediyor. Boko Haram, sadece bu sene en az 4 bin kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin yerlerinden olmasına neden oldu.  

AA