Boko Haram'a karşı Boko Helal

Boko Haram'a karşı Boko Helal

Kamerun'da bazı medreselerde gençlerin Boko Haram örgütüne katılmasına engel olmak için eğitimin önemine dikkati çekmek üzere "Boko Helal" (Eğitim Helal) kampanyası başlatıldı.

Ülkenin ekonomi başkenti Duala'da kentteki camilerin koordinatörü İmam Şeyh Sarbu, diğer imamlara ders vererek "eğitimin helal" olduğunu bilincini yerleştirmek için kolları sıvadı.
İmam Sarbu, Hz. Muhammed'in "İlim Çin'de de olsa alınız" hadisine atıfta bulunarak "Boko Haram Batılı eğitime karşı. Hz. Muhammed eğitim konusunda ayrım yapmıyor, bu nedenle biz eğitimden yanayız" dedi.
Medreselerde çocuklara, büyüklere saygıya çağıran ve cinayeti yasaklayan Kur'an-ı Kerim'in öğretildiğine dikkati çeken Sarbu, "Medreselerde küçük de büyük de olsanız birbirinize saygı göstermek öğretilir" ifadesini kullandı.
İmam, çocukların Boko Haram'a katılmasını önlemek için imamların birlikte yaşamanın değerlerini, barışın ve eğitimin önemini öğrettiğini vurguladı.
Kentin en yoksul mahallelerinden Newtown'da da ebeveynlerin, çocuklarının Boko Haram'a katılmaması için medreselere yöneldiği belirtildi.
"Çocuklarda suç oranı yüksek"
Medresede okuyan birçok çocuğa rağmen, Douala kentinin en büyük mahallelerinden New Bell'de çocuklarda suç oranının yüksek olmasına değinen Şeyh Sarbu, Boko Haram'ın fırsat kolladığını bu nedenle çocukları bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Mahallenin önde gelen eğitimcilerinden El Hacı İbrahim Çido, Boko Haram'ın üye bulmak için özellikle yoksul bölgelere yöneldiğini hatırlatarak bu bölgedeki çocukların eğitim görmesinin önemine dikkati çekti ve Boko Haram ile mücadelenin medreselerde başladığını belirtti.
Arap dilini öğreten Abdu Kadci de "Kur'an-ı Kerim ışıktır. Onu her gün öğrencilerimi aydınlatmak için kullanıyorum. Derse başlamadan önce dua ediyoruz, ders sonunda tüm öğrenciler ne yapmaması gerektiğini öğrendiklerini söylüyor. Hepsi bir insanı öldürmenin yasak olduğunu biliyor" dedi.
Dünyanın 7. en kalabalık, Afrika'nın da en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Nijerya'nın Borno eyaletinde vaiz Muhammed Yusuf tarafından 2002'de kurulan silahlı örgüt, cinayet, kentleri, kamu binalarını ve kiliseleri ateşe verme, göçlere sebep olma, genç kızları kaçırıp satma gibi pek çok eylem düzenliyor.
Asıl adı Tebliğ ve Cihat için Ehl-i Sünnet Cemaati olan Boko Haram, "Batılı eğitim haram" anlamına geliyor. Boko ya da Buku kelimesinin İngilizce "book" (kitap) kelimesinden türetildiği belirtiliyor.