BM'ye Myanmar eleştirisi

BM'ye Myanmar eleştirisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İcra Direktörü Kenneth Roth, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek, Myanmar'dan barış gücü operasyonları için asker isteme kararını yeniden değerlendirmelerini istedi.

1394747296_myanmar-2.jpg

Genel Sekreter'in Myanmar Özel Danışmanı Vijay Nambiar'ın, Myanmar'dan resmi olarak asker talep ettiğini hatırlatan Roth, " Myanmar ordusu insan hakları ihlalleri açısından dünyanın en kötü orduları arasında yer alıyor.Myanmar ordusu, uzun zamandır cinayetler, cinsel saldırılar, işkence, çocuk asker kullanma, zorla çalıştırma ve benzer uygulamalardan sorumlu. Hükümet ise bu suçların sorumlularını yargı önüne çıkarmıyor" ifadesini kullandı.

Myanmar ordusundan bu açık ihlallere rağmen asker istemenin doğru olmadığını vurgulayan Roth, "Burma ordusunun insan hakları sicili, BM barış gücü operasyonlarının beklediği standartların çok altında. Myanmar'dan asker kabul etmek BM'nin insan hakları konusundaki imajına ve saygınlığına zarar verebilir" değerlendirmesinde bulundu.
1394747350_myanmar-4.jpg

BM kurumları Myanmar'ı uyarmıştı 

Myanmar ordusu, 1962 yılında iktidarı ele geçirmesinin ardından yaygın ve sistematik bir şekilde insan hakları ihlali yapmakla suçlanıyordu.

Son yıllarda iyileştirmeler yapıldığı belirtilmesine rağmen, çocuk asker kullanımı, Kaçin ve Rakhine eyaletlerindeki halka karşı şiddete başvurulması birçok çevre tarafından eleştiriliyor.
1394747391_myanmar-5.jpg

Ülkenin Bangladeş sınırında bulunan Rakhine (Arakan) eyaletindeki Müslümanlara uygulanan baskılar ve Rohingya Müslümanlarının vatandaşlık haklarının tanınmaması nedeniyle de BM kuruluşları Myanmar'ı defalarca uyarmıştı. 

"Görüşmeler sürüyor"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de basın brifinginde gazetecilerin sorusu üzerine, BM ile Myanmar arasında barış gücü operasyonlarına asker katkısı konusunun teknik düzeyde görüşülmekte olduğunu söyledi.

Barış gücü askerlerinin yüksek standartlara ve eğitime sahip olması gerektiğini ve bunun Myanmar için de geçerli olduğunu vurgulayan Dujarric, BM üyelerinin insan hakları geçmişinin de bu konuda önem taşıdığını dile getirdi.

(AA)