''BM'ye göre İsrail Savaş Suçu İşledi''

''BM'ye göre İsrail Savaş Suçu İşledi''

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Birleşmiş Milletler'in (BM) raporunun, İsrail'in savaş suçu işlediğinin delili olduğunu belirtti.

Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında Filistinli göçmenlerin kaldığı Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait okulları hedef aldığı yönündeki raporunun, İsrail'in savaş suçu işlediğinin delili olduğunu kaydetti.
Uluslararası taraflara, İsrail'in yöneticilerini uluslararası mahkemelerde yargılamaları çağrısında bulunan Ebu Zuhri, Filistin yönetiminden de "işgalci devletin" yöneticilerini uluslararası mahkemelerde yargılamak için bu raporu değerlendirmelerini istedi.
Ebu Zuhri, raporda, silah parçaları olduğu belirtilen ve Filistinli göçmenlerin boşalttığı 3 okulda silah bulunup bulunmadığı konusunda Hamas'ın bilgisinin olmadığını bildirdi.
BM, uluslararası örgüte ait "Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun" raporunda, Gazze'deki BM'ye ait okullara yönelik 7 saldırının sorumluluğunu İsrail ordusuna yüklemişti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından oluşturulan ve İsrail'in Gazze saldırısında sivillerin sığındığı BM kurumlarını hedef almasına ilişkin iddiaları soruşturan komisyonun raporu, dün akşam BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmuştu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, rapora yazdığı özette, İsrail'in saldırıları sırasında Filistinlilerin sığındığı BM yerleşkelerinin 7 kez isabet aldığını belirterek, "İsrail'in eylemleri neticesinde BM yerleşkelerine sığınmış 44 Filistinlinin ölmesi 227'sinin de yaralanmasından derin teessür duyuyorum. BM yerleşkelerinin dokunulmazlığı vardır ve özellikle çatışma dönemlerinde güvenli bir sığınak olmalıdır. Bu saldırılar, son çare olarak BM'ye sığınmış kişilerin güvenine yönelik de bir saldırıdır" ifadelerini kullanmıştı.
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.
İsrail'in saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kaldı.
Kaynak : AA