BMGK Suriye'de varil bombası kullanımını kınadı

BMGK Suriye'de varil bombası kullanımını kınadı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de çocukların da arasında olduğu çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan varil bombası ve sivillere yönelik diğer saldırıları da kınadı.

BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen basın bildirisinde, son günlerde Halep vilayetinde varil bombalı saldırıların artmasından duyulan endişe vurgulanarak, sivillere ve sivil yapılara yönelik tüm saldırılar kınandı.

Varil bombası ve benzeri hava saldırılarında çok sayıda çocuk ve sivilin hayatını kaybettiği, sağlık kuruluşları ve alt yapı tesislerinin zarar gördüğü kaydedilerek, tüm taraflara uluslararası insancıl hukuk altındaki yükümlülüklerine her ne şartta olursa olsun uymaları çağrısı yapıldı.

Sivillerin korunması konusunda öncelikli sorumluluğun Suriye otoritelerinde olduğu belirtilen bildiride, DAEŞ ve Nusra Cephesi ile diğer grupların terörist saldırıları da kınandı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da, geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun Halep'te pazar yerine düzenlediği varil bombalı saldırıları kınayarak, sivillere yönelik saldırıyı "vahşet" olarak nitelendirmişti.

BMGK'da geçen yıl yapılan oylamada, Suriye'de savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi talebini Rusya ve Çin veto etmişti.