BM'den siviller için İsrail'e sert uyarı

BM'den siviller için İsrail'e sert uyarı

BM'den siviller için İsrail'e sert uyarı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Bu vahşi eylemleri kınıyorum. İsrail kendini azami şekilde sınırlamalı ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı" dedi.
Ban, İsrail'in saldırılarıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere geldiği Doha'da, Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atıyye ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Ortadoğu'ya bu sefer "çok ağır bir yürekle" geldiğini ifade eden Ban, bölgenin, masum sivillerin hayatını kaybettiği, kadın ve çocukların korkunç saldırılarda kurban düştüğü ve çetin sınavlardan geçtiği bir zaman diliminde olduğunu söyledi.
Doha'ya gelirken onlarca kadın ve çocuğun Gazze'nin Şucaiyye Mahallesinde İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiğini hatırlatan Ban, "Bu vahşi eylemleri kınıyorum. İsrail kendini azami şekilde sınırlamalı ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı. Tüm taraflara uluslararası insan haklarına saygı duymaları talebimi yineliyorum. Şiddet şimdi durmalı" ifadesini kullandı.
Ban, "birlik ve barış yolculuğu" için bölgede olduğunu, Katar Emiri ile yaptığı görüşme sonunda Katar'ın sorunun çözümü için ortaya koyduğu liderliğin elzem olduğuna inandığını dile getirdi.
"Gazze açık bir yara ve kanamasını şimdi durdurmalıyız" diyen Ban, bölgedeki temaslarında İsrail'in askeri operasyonu, Hamas ve İslami Cihad'ın roket atışlarını sonlandıracak "acil" bir ateşkes için çabalayacağını ifade etti.
Ateşkesin ötesinde her şeyi eski haline getirmenin akılsızca olacağını kaydeden Ban, "Gazze'de statükoya geri dönüş ve devam eden ambargo sürdürülemez. Savaş döngüsü ve süregelen güvensizliği sonlandırmak ancak çatışmanın temel nedenlerine ulaşarak mümkün. Bu da iki devlet çözümü için müzakere masası. Sadece İsrailliler değil Filistinliler de kendini güvende hissetmeli. Sadece Filistinliler değil İsrailliler de bir umut ışığı görmeli" değerlendirmesini yaptı.
Ban, ilerleyen saatlerde Katar'da bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile "barışı sağlamak amacıyla" bir araya geleceğini ve Mısır, Filistin, İsrail ve bulunması gereken diğer ülkeleri ziyaret edeceğini söyledi.
-"Filistin halkı, uluslararası toplum tarafından önemsenmiyor"

Katar Dışişleri Bakanı Halid el-Atıyye ise ülkesinin uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail saldırıları karşısında, tüm paydaşları, bölgesel ülke ve yapılarıyla bir arada çaba gösterdiğini belirtti.
"Katar devleti olarak özel bir girişimimiz yok" diyen Atıyye, kendilerinin Filistin halkının taleplerini aktardığını, bu talepleri kimin gerçekleştirdiğiyle ise ilgilenmediklerini söyledi.
Katar'ın Arap Birliği'nde düzenlenen olağanüstü toplantıda yer aldığını hatırlatan Atıyye, toplantının ardından yayınlanan bildiri üzerine, dost komşu ülkelerin, İsrail'in saldırılarını sonlandırmak adına daha aktif görev üstlenmeleri için kendileriyle iletişime geçtiklerini aktardı.
Ateşkesin sağlanması için istişare ve görüşmelerin sürdüğünü belirten Atıyye, "Filistin halkı, artık daha fazla bu kuşatmayı kabul edemez. Filistin halkı, uluslararası toplum tarafından önemsenmiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Katar'ın Filistin cephesinde yaşanan "acı" olayları yakından takip ettiğine değinen Atıyye, İsrail'in Filistin halkına karşı yaptığı tüm zulmü kınadıklarını söyledi.
Atıyye ayrıca İsrail'in Şucaiyye Mahallesi'nde kurbanların çoğunun kadın ve çocuklar olduğu katliam karşısında, İsrail'in Cenevre Konvansiyonu 4. maddesi ve uluslararası hukuk karşısında sorumlu olduğunu vurguladı.
Uluslararası toplumu, İsrail'in "dünya barışına olmasa dahi bölge barışına tehdit oluşturan" saldırılarını sonlandırması için sorumlu davranmaya çağıran Atıyye, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İsrail'in istediği zaman savaş başlatıp, istediği zaman bitirmesi daha fazla kabul edilemez. Uluslararası toplumu, Filistin halkına karşı ahlaki ve insani sorumluluğunu yerine getirmeye ve Gazze'deki adalet dışı kuşatmayı kaldırmaya çağırıyoruz. Uluslararası toplum, samimi siyasi bir süreç için Filistin halkının serbestçe dolaşmasına ve Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmesine güvence sağlamalı."
- Katar'da yoğun diplomasi

Gazze ve Hamas hareketiyle yakın ilişkileri bulunan Katar, yoğun diplomatik gündem yaşıyor.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ateşkes sağlanması için gerçekleştirdiği Mısır ve Türkiye gezilerinden sonra bugün Doha'da temaslarda bulunuyor.
Arabuluculuk çalışmalarıyla tanınan ülke Norveç'in Dışişleri Bakanı Borge Brende de iki günlük ziyaretinin birinci gününde Katar'da görüşmeler yapıyor.
Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak amacıyla görüşmelerde bulunmak üzere Katar'dan bu sabah Kuveyt'e gitmişti.