BM'den İsrail'e tutukluları 'zorla besleme' uyarısı

BM'den İsrail'e tutukluları 'zorla besleme' uyarısı

BM, İsrail'e Filistinli tutukluları zorla beslemesinin hukuka aykırı olduğu yönünde uyarıda bulundu

Birleşmiş Milletler (BM), açlık grevi yapan Filistinlilerin "zorla beslenmesi"ne yol açabilecek yasal bir değişikliğin uluslararası hukuk standartlarına aykırı olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, İsrail'in devam etmekte olan gözaltı uygulamalarını protesto ederek açlık grevi yapan Filistinlilerin durumunu yakından takip ettiklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'ın gözaltında tutulanların ya suçlanması ya da bir an önce salıverilmesi gerektiğini defalarca belirttiğini anımsatan Shamdasani, "Açlık grevi yapanların bir kısmının sağlık durumunun kritik olduğu ve kötüleşmeye devam ettiği bildiriliyor" dedi.

İsrail Parlamentosu'nun zorla yedirme konusunda bir yasayı kabul edebileceği yönündeki haberlerden kaygılı olduklarını dile getiren Shamdasani, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay'ın İsrail'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Büyükelçisi'ne bir mektup göndererek, bu tip bir yasal değişikliğin uluslararası hukuk standartlarının ihlali anlamına geleceğini bildirdiğini kaydetti. 

İşgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları durumunu, 12 Haziran 2014 tarihinde Batı Şeria'da üç İsrailli gencin kaçırılmasının ardından da yakından takip ettiklerini belirten Shamdasani, gençlerin aileleriyle dayanışma içinde olduklarını ve bir an önce yerlerinin tespit edilerek aileleriyle bir araya gelmelerini umduklarını kaydetti.

Bugün de Batı Şeria'da bir Filistinli gencin vurularak öldürüldüğü yönünde haberler bulunduğunu anımsatan Shamdasani, gençlerin ve çocukların trajedinin kurbanları olmaya devam ettiğine işaret etti.

Shamdasani, 12 Haziran'dan bugüne kadar Batı Şeria'da İsrail güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarda 200'den fazla Filistinlinin gözaltına alınmasından kaygı duyduklarını da ifade etti.