BM Temsilcisi Kırım'dan ayrıldı

BM Temsilcisi Kırım'dan ayrıldı

Önce alıkonulduğu iddiası ortaya atılan, ardından tehdit edildiği açıklanan Birleşmiş Milletler Temsilcisi Robert Serry, görevini Kiev'de sürdürecek.

Çarşamba akşam saatlerinde Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, silahlı kişilerin Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Robert Serry'yi, Kırım'ın başkenti Akmescit'te alıkoyduklarını duyurdu.
Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un yardımcısı Jan Eliasson daha sonra bunu yalanladı. Eliasson, Serry'nin kaçırılmadığını, tehdit edildiğini söyledi.
BM Temsilcisi Robert Serry, Kırım'da Rusya yanlısı yerel milislerin tehditleri nedeniyle bir süre bir kahvecide mahsur kaldı.
Kırım'dan ayrılan Serry, görevini yapmaya Ukrayna'nın başkenti Kiev'de devam edecek.
Füze krizi çıktı

Rus yanlısı milisler Kırım'a bağlı Kerç kasabasına yığınak yaptı. [Reuters]
Rusya’nın, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde kontrolü fiilen ele geçirmesiyle tırmanan krizi çözmek için diplomatik çabalar sürerken, bölgeden tansiyonu yükseltecek haberler gelmeye devam ediyor.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’ya bağlı güçlerin Kırım'daki Ukrayna füze savunma sisteminin bir bölümüne el koyduğunu açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Fransız basın ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada Kırım’ın batısındaki Evpatorya füze komuta - kontrol merkezinin ise hâlâ Kiev’in kontrolünde olduğunu söyledi. Rusya’dan bu haberlere henüz tepki gelmedi.
Donetsk'te ikinci kez işgal
Ukrayna polisi, doğudaki Donetsk'te Rus yanlılarının işgal ettiği hükümet binalarını boşaltmıştı. Binanın tepesindeki Rusya bayrağı indirilip yerine tekrar Ukrayna bayrağı çekildi. Polis kendilerine binada bombalı bubi tuzağı olduğuna dair ihbar geldiğini, bu yüzden binayı boşaltma kararı aldıklarını açıkladı.

Donetsk'teki hükümet binası ikinci kez Rusya yanlıları tarafından işgal edildi. [Reuters]
Donetsk’teki Rus yanlısı gösterilerin liderlerinden Pavel Gubarev de, polisin binayı bomba ihbarı gerekçesiyle 'zorla' boşalttığını aktarırken, Facebook'tan şu mesajı paylaştı:
"Binanın girişlerine barikatlar kuruluyor. Rusya bayrağı binadan anında indirildi. Belli ki Kiev'deki gayrimeşru yönetim, Donetsk'teki halk başkanı Pavel Gubarev'in bir saat içinde binanın konferans salonunda gerçekleşecek basın toplantısını engellemeye çalışıyor."
Gubarev, polisin bu hamlesi üzerine Donetsk'teki taraftarlarını da bina önünde gösteri yapmaya çağırdı. 
Rusya yanlısı yaklaşık 1000 kişi boşaltılan hükümet binasını yeniden işgal etmek için bina önünde toplandı. 200 kadar gösterici ağır polis koruması altındaki binaya girip yeniden Rusya bayrağı çekti.
Kiev yönetimi, gösterilerin Moskova tarafından askeri müdahaleyi haklı göstermek için planlandığını söylüyor.