BM Raporları: İsrail ve Suriyeli Muhaliflerin İşbirliği Tescillendi

BM Raporları: İsrail ve Suriyeli Muhaliflerin İşbirliği Tescillendi

Golan Tepeleri'ndeki Birleşmiş Milletler gözlemcileri, hazırladıkları raporda İsrail'in aralarında El Kaide'nin de bulunduğu Suriyeli silahlı gruplarla düzenli temas sağladığını söyledi...

Suriye'nin "güney cephesi", silahlı çetelerin kendilerini en güvende hissettikleri bölge olarak göze çarpıyor. Bölgedeki çeteler, İsrail sınırındaki Kuenytra ile Ürdün sınırındaki Dera'dan başkent Şam'a uzanacak bir hat açmayı deniyorlar.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri, silahlı grupların İsrail'in desteğini en fazla "hissettiği" bölge. Daha önce konu hakkında birçok yayımlanmasına rağmen, ilk kez Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporda, İsrail'in Suriyeli "muhaliflere" verdiği destek ifşa edildi.

Haaretz'in haberine göre, Golan Tepeleri'ndeki Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir rapor sundu. Rapora göre, geçtiğimiz 18 ay boyunca, İsrail, Suriyeli "muhaliflerle" düzenli bir iletişim kurdu.

Raporda, İsrail'in silahlı gruplara verdiği destekle ilgili örneklere de yer veriliyor. Rapora göre 15 Eylül tarihinde, yaralanan bir kişi silahlı kişiler tarafından ateşkes hattı boyunca taşındı. Daha sonra bu yaralı, İsrail ordusunun eskort ettiği bir sivil ambulansla götürüldü.

Yine rapora göre, 9-19 Kasım tarihleri arasında, Suriye tarafından 10 yaralı, silahlı kişilerin eşliğinde İsrail ordusuna tedavi olmaları için teslim edildi.

İsrail, hastanelerde yalnızca sivil Suriyelileri tedavi ettiğini iddia etse de, İsrail'deki Dürziler, yaralı Suriyelilerin El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi'nden olduğunu söyleyerek hükümeti protesto etmişti.

ABD Suriye'nin güneyinde El-Kaide güneyinde ile birlikte çalışıyor

Rapor hakkında i24news'e konuşan bir İsrailli yetkili, "Geçtiğimiz iki yıl boyunca, İsrail Savunma Kuvvetleri yaralı Suriyelilere, kimliklerinden bağımsız olarak, insani ve hayat kurtaran yardımlarda bulundu" dedi.

BM raporunda, bir olayda, İsrailli askerlerin silahlı çete mensuplarına kutular verirken görüldüğü de aktarıldı.