BM: Mursi keyfi tutuklandı

BM: Mursi keyfi tutuklandı

BM Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'nca yayımlanan raporda, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi ve yardımcılarının "keyfi" olarak tutuklandığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu'nca yayımlanan raporda, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve yardımcılarının "keyfi" olarak tutuklandığı belirtildi.
 
Söz konusu raporda, "Mursi ve yardımcılarının yasadışı ve insan hakları ilkeleriyle bağdaşmayan kararlar sonucu keyfi olarak tutuklandığı" ifade edildi.
 
Kahire'deki El-Kerame Uluslararası İnsan Hakları Kurumu'nun müdürü Ahmed Mufrih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 Temmuz'da Çalışma Grubu'na Mursi'nin durumuyla ilgili görüş bildirmesi için talepte bulunduklarını ve incelemeler sonucu bu karara varıldığını söyledi.
 
Mufrih, raporda, Mursi ve yardımcıları aleyhindeki tüm işlemlerin "keyfi tutuklama" kapsamında sayıldığını ve "Hukukun kendilerine tanıdığı haklardan tam anlamıyla yararlanamadıklarının" vurgulandığını aktardı.
 
Mufrih, raporda ayrıca "Tutuklamaların, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 9, 10 ve 11. maddeleri ile Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 9. ve 14. maddelerine aykırı olduğu ibaresinin" yer aldığını kaydetti.