BM Koordinatöründen Gazze Çağrısı

BM Koordinatöründen Gazze Çağrısı

Filistin'deki Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinatörü James Rawley , "Ablukanın kaldırılarak Gazze'nin yeniden imarının sağlanması ve Refah Sınır Kapısı'nın açılması" çağrısında bulundu.

Rawley, Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargo, sağlık ve insani hizmetleri büyük ölçüde etkiliyor" dedi.

Sağlık hizmetlerinin verilebilmesi ve hastaların karşı karşıya bulunduğu sıkıntıların son bulması için İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın kaldırılması gerektiğini vurgulayan Rawley, Mısır yönetiminden de hastaların tedavileri ve tıbbi yardımların girişi için Refah Sınır Kapısı'nı açmasını istedi.

Rawley ayrıca İsrail'in son saldırılarının ardından Gazze'nin yeniden imarı konusunda bağış yapacaklarını ilan eden ülkelerden de "verdikleri sözü yerine getirmelerini" talep etti.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren son saldırılarında, 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

Mısır'ın başkenti Kahire'de geçen yıl 12 Ekim'de gerçekleştirilen "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansta katılımcı ülkeler, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım yapacaklarını taahhüt etmişti. Ancak UNRWA, 27 Ocak Salı günü, İsrail'in son saldırılarında evleri yıkılan aileler için yapılan yardımlar ve kira ödemelerinin, fonların tükenmesi nedeniyle durdurulmak zorunda kalındığını duyurmuştu. Kahire'deki konferansta talep edilen 724 milyon dolardan sadece 135 milyon doların toplanabildiğini belirten UNRWA, ödenek yetersizliği nedeniyle evleri yıkılan ailelerin yeni bir göçe zorlanabileceği uyarısında bulunmuştu.