BM: IŞİD insan haklarını ihlal etti

BM: IŞİD insan haklarını ihlal etti

BM raporu : "IŞİD ve ona bağlı grupların insan hakları ihlalleri ve istismarları savaş suçu veya insanlığa karşı suç oluşturabilir"

Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak'taki sivillerin korunmasına ilişkin raporunda, IŞİD terör örgütünün sivillere karşı savaş suçu oluşturabilecek insan hakları ihlalleri yaptığı bildirildi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve BM Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) ortak raporunda, Irak'taki insan hakları ihlalleri ele alındı.
Raporda, IŞİD'in kitlesel katliamlar yaptığı, kadınları kaçırdığı, genç kızları seks kölesi, erkek çocukları savaşçı olarak kullandığı belirtilerek, bunların sistematik insan hakları ihlalleri olduğu ve savaş suçu oluşturabileceği kaydedildi.
Yaklaşık 500 mülakata dayanan ve Irak'ta 6 Temmuz -10 Eylül tarihlerinde yaşanan insan hakları ihlallerini aktaran raporda, silahlı grupların, mezhepsel ayrıma dayanan şiddet eylemlerinin ve insan hakları ihlallerinin ülkedeki sivilleri ciddi biçimde etkilediğine işaret edildi.
UNAMI'nin rapora ilişkin yazılı açıklamasında ise 2014 yılı başından bugüne kadar en az 9 bin 347 sivilin hayatını kaybettiği ve 17 bin 386 sivilin yaralandığı bildirildi. Açıklamada, bu ölüm ve yaralanmaların yarıdan fazlasının, çatışmaların Enbar eyaletinden başka bölgelere taşmaya başladığı 1 Haziran'dan sonra gerçekleştiği ifade edildi.
Kaynak: AA