BM Güvenlik Konseyi IŞİD tasarısını kabul etti

BM Güvenlik Konseyi IŞİD tasarısını kabul etti

BM Güvenlik Konseyi IŞİD tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi olmak üzere, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul ederek, teröre karşı güçlü mesaj verdi. 

İngilere tarafından hazırlanan, Irak ve Suriye'deki terör örgütlerini hedef alan 2170 nolu karar tasarısı, BMGK'nın öğleden sonrakı oturumunda oylamaya sunuldu.  

BMGK dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant'ın yönettiği toplantıda yapılan oylamada, 15 ''evet'' oyuyla kabul edilen tasarı, BM'nin yaptırım gücünü ifade eden BM Şartı'nın 7'nci maddesi çervesinde kabul edilirken, BMGK'ya ekonomik yaptırım uygulama yetkisi veriyor. 

Kararın 4 amacı var 

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, toplantının ardından yaptığı açıklamada, oy birliğiyle kabul edilen tasarının 4 amacı olduğunu birdirdi. Bunlardan ilkinin, terörizme karşı güçlü ve açık bir siyasi mesaj verdiğini, ikinci olarak ise yabancı militan gruplara malzeme sağlanmasının önlenmesi amacını taşıdığını belirten Büyükelçi Grant, üçüncü olarak mali desteğin kesilmesi ve dördüncü olarak da iki örgütle bağlantıları bulunduğu belirtilen 6 teröriste yaptırım getirmesi olduğunu söyledi. 

Kararın güçlü bir etkisi olacağını belirten Büyükelçi Grant, terörist grubu, izole etmek amacı taşıdığını belirtirken, ''7 madde tasarısı olmasına rağmen, askeri müdahele yetkisi içermediğini" kaydetti. 

İngiliz Büyükelçisi Grant, toplantıda yaptığı konuşmada ise ''Bugün Konsey, terörizm ve insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmayacğaını göstermiştir'' diyerek, terör belasıyla mücadelede daha aktif ve yaratıcı önlemlerin alınmasının altını çizdi. 

Grant, kabul edilen tasarının ''son söz'' olmadığını belirtti. 

Şiddet ve teröre son vermesi hedefleniyor 

Kabul edilen tasarıyla IŞİD ve Nusra Cephesi gibi Irak ve Suriye'de etkili olan silahlı gruplara ''mali desteğin kesilmesi'' ve ''kadrolarını güçlendirmelerinin önüne geçilmesi'' yöntemiyle bu grupların neden olduğu ''tüm şiddet ve terör eylemlerine son verilmesi'' hedefleniyor. 

Karar,  El Kaide ile BM'nin terör örgütleri listesinde bulunan IŞİD veNusra Cephesi'nin mali kaynaklarını ve eleman sağlama yöntemlerinin engellemesiyle birlikte iki örgütle bağlantıları bulunduğu belirtilen 6 isme de yaptırım getiriyor.

(AA)