BM Genel Sekreteri, İsrail Yerine Gazze'yi Kınadı!

BM Genel Sekreteri, İsrail Yerine Gazze'yi Kınadı!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, İsrail'in hava saldırısı yerine, Gazze'den işgal topraklarına yağan roket yağmurlarını kınadı.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, Ban Ki-moon'un bölgede gerilimin tırmanmasından büyük kaygı duyduğu dile getirildi.

Açıklamada Genel Sekreter'in "Gerilimi tırmandırarak bölgede istikrarsızlığa neden olacak adımlardan iki tarafın da kaçınmasını ve itidalli olmasını" istediği belirtildi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki İsrail birliklerinin  derhal durdurulması gerektiği yönünde çağrıda bulundu. 

İsrail Gazze'yi vurdu 

Al Jazeera kaynaklarına göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde ve kuzeydeki Beit Lahia'da İslami Cihad'ın iki askeri kampını bombaladı. Silahlı grupların daha önce kampı terk etmiş olmasından dolayı uçakların saldırısında ölen ya da yaralanan olmadı.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan yazılı açıklamada, dün akşam Gazze’den İsrail'e yapılan füze saldırılarına karşılık, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından Gazze’deki 29 noktaya hava saldırısı düzenlendiği duyuruldu.

Gazze'den füze saldırıları, İsrail'in bir gün önce bölgeye düzenlediği saldırıyla İslami Cihad üyesi üç kişiyi öldürmesi üzerine başlamıştı. 

Ordunun hava saldırısından birkaç saat önce basın mensuplarına açıklamada bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail, ülkeyi hedef alan terör eylemlerini düzenleyenleri vurmaya devam edecek. Cevabımız çok sert olacak" demişti.

İsrail'de yayın yapan Kanal 2 televizyonuna konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise, İsrail'in güneyine 50'den fazla füze düştüğünü, Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmekten başka bir alternatif olmadığını söylemişti. 

İsrail'in, 'füze saldırıları karşısında sessiz kalmayacağı' tehdidinde bulunan Lieberman, "Güney beldelerinde yaşayan İsraillilerin, evlerini 'Gazze'deki teröristlere' bırakması imkansız" açıklamasında bulundu.

'Gerilimin sorumlusu İsrail'

Gazze'deki Hamas yönetiminden ise 'yükselen tansiyonun sorumlusu İsrail'dir' açıklaması geldi. Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, "Arap Birliği ve İslam Birliği Teşkilatı'nı (İİT), İsrail saldırılarına karşı acilen müdahale etmeye çağırıyoruz. Olayların bu raddeye gelmesinin tek sorumlusu öldüren, suikastler düzenleyen, haklarımızı çiğneyen İsrail'dir" dedi.

İsrail'i, Gazze'deki Filistinlilere karşı "yeni bir budalalık" yapmaması konusunda uyaran Berhum, direniş gruplarının da Filistin halkının can güvenliği için olaylar karşısında akli selim, temkinli ve bilinçli davranmasını istedi. 

Roketlerden beşinin güneydeki Sderot şehrine düştüğü saldırılarda ilk belirlemelere göre ölü veya yaralı yok.

İsrail’in güneyindeki bazı bölgelerde sivil halka barınaklara gitmeleri uyarısı yapan sirenler duyuldu.

İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, ordunun Gazze sınırındaki bölgelerde oturan vatandaşlarından sığınaklara yakın bölgelerde kalmaları çağrısında bulundu. 

İsrail Devlet Radyosu, Sderot, Netivot, Sdot Nagv ve Poet Negev kentlerine düşen füzelerin sayısının ilk belirlemelere göre en az 30 olduğunu bildirmişti. Füzeler ateşlenmeye devam ettiği için sayı artıyor. 

İsrail ordusu ise, Gazze'den atılan iki füzenin İsrail'in füze savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı.

İslami Cihad üstlendi

İsrail'in güneyini roketlerle vuran saldırıların sorumluluğunu İslami Cihad grubunun silahlı kanadı olan Kudüs Tugayları üstlendi. Salı günü İsrail'in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği hava saldırısında Kudüs Tugayları üyesi üç Filistinli hayatını kaybetmişti.

İslami Cihad’dan yapılan açıklamada, İsrail’in ‘saldırgan’ tutumuna misilleme olarak roketlerle karşılık verildiği kaydedildi.

İsrail'den ekstra önlemler

Anadolu Ajansı'nın İsrail resmi televizyonu Kanal 1'e dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu, sınır kentlerini hedef alan füze saldırılarına karşılık bir takım cezai önlemler aldı.

Açıklamada, ikinci bir emre kadar "Gazze'ye açılan tüm sınır kapılarının kapatılacağı, gıda, inşaat ve diğer malzemelerin geçişine izin verilmeyeceği, Gazze tarafındaki Filistinlilerin İsrail hapishanelerindeki tutuklu yakınlarını ziyaretlerinin durdurulacağı" belirtildi.

Açıklamadan birkaç saat önce İsrail yönetimi, füze saldırılarına tepki olarak Gazze'nin tek ticari kapısı olan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın kapatılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

ABD'den kınama

Washington yönetimi, İsrail'in güneyine gerçekleştirilen roket saldırılarını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “ABD, teröristler tarafından bugün Gazze Şeridi'nden İsrail’e düzenlenen roket saldırısını en güçlü şekilde kınar. Sadece bugün düzinelerce roketin fırlatılması, kınanmayı hak ediyor. Bu tür saldırıların hiçbir mazereti yok. Terör saldırılarının bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.  

Psaki, "İsrail de, diğer tüm ülkeler gibi kendisini savunma hakkına sahiptir." dedi 

Salı günü İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırısından sonra üç İslami Cihad üyesi ölmüş, biri kadın ikisi çocuk, 7 kişi yaralanmıştı. Olaydan sonra İsrail ordusu saldırıyı doğrulayarak İsrail’e yapılabilecek muhtemel bir saldırının önlendiğini belirmişti.