BM, Esed'in katliamını kınayamadı

BM, Esed'in katliamını kınayamadı

Suriye rejiminin ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü hava bombardımanına yönelik BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan basın bildirisi Rusya'nın itirazı nedeniyle kabul edilmedi..

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Halep'te özellikle bu hafta yoğunlaşan bombalama ve can kayıpları dolayısıyla Suriye Hükümetine eleştirilerin yer aldığı basın bildirisi ABD'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından BMGK üyelerine dağıtıldı.
Metnin birinci paragrafında, hangi taraftan gelirse gelsin şiddet eylemleri kınanarak, Suriye Hükümeti'nin 15-18 aralık arasında Halep'te varil bombası, scud füzesi ve ağır silahlarla yaptığı saldırılar ve çoğunluğu çocuk 100'den fazla can kaybından duyulan endişe belirtiliyordu.
Rusya'nın, bildiride Suriye Hükümeti'ne eleştirilerin yer aldığı ifadelerin çıkarılmasını istemesi üzerine basın bildirisi ABD tarafından geri çekildi.
BM Güvenlik Konseyi'nde başkanlık ya da basın bildirisi çıkarılabilmesi için 15 üyenin de hazırlanan metne onay vermesi gerekiyor.
Başkanlık ve basın bildirilerinden daha güçlü ve yaptırım gücü olan karar tasarısı içinse 9 kabul oyu ve daimi üyelerin veto hakkını kullanmaması gerekiyor.
Daha önce Suriye konusunda rejimi eleştiren karar tasarıları Rusya'nın veto hakkını kullanması nedeniyle kabul edilememişti.