BM Bağdat'taki personelini tahliye ediyor

BM Bağdat'taki personelini tahliye ediyor

BM'nin IŞİD'in elindeki Türk personelin ve şoförlerin kurtarılması için çalışma yürüttüğü ancak bu çalışmaların şu aşamada açıklanmayacağı bildirildi

Birleşmiş Milletler, Bağdat'ta görevli personelini tahliye etmeye başladı.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Irak'ta sahadaki durumun çok hızlı değiştiğini belirterek, BM'nin de bu duruma göre önlemler aldığını kaydetti.

Bağdat'ta BM'nin yaklaşık 200 uluslararası personelinin görev yaptığını ifade eden Haq, bu personelden 58'inin Bağdat'tan Ürdün'ün Başkenti Amman'a kaydırıldığını belirterek, "Bu personelin Erbil'de görevlendirilmesi düşünülüyor. Kalan personelin de önümüzdeki günlerde Bağdat ve civarından başka yerlere kaydırılması gündeme gelebilir" dedi.

Haq, Bağdat'ta görev yapan BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov'un durumuna ilişkin ise bilgi vermedi.

Mladenov, geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'ne telekonferans yöntemiyle verdiği bilgide Bağdat'ın güvenliğine ilişkin yakın bir tehlike bulunmadığını ve merkezi hükümetin burayı savunabileceğini söylemişti.

Haq, bu açıklamanın hatırlatılması ve "Bağdat hala güvenli mi?" sorusu üzerine, "Personelimizin Bağdat'tan başka bölgelere kaydırılması durumu orta koyuyor zaten" diye konuştu.

"Türk personel için çalışıyoruz"

Farhan Haq, AA muhabirinin sorusu üzerine, Türk diplomatik personel ile şoförlerin kurtarılması için de BM'nin çalıştığını kaydederek, bu çalışmalara ilişkin şu aşamada bir açıklama yapmayacaklarını kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Türk personelin bir an önce salıverilmesi talebini hatırlatan Haq, diplomatik personelin dokunulmazlığını da vurguladı.x