Blackwater çalışanları katliamdan suçlu bulundu

Blackwater çalışanları katliamdan suçlu bulundu

Blackwater çalışanları katliamdan suçlu bulundu

ABD’nin Irak’ta yaptığı katliamlarla ün kazanan özel güvenlik şirketi Blackwater’ın üççalışanı katliam yapmaktan suçlu bulundu.Şirketin bir diğer çalışanı ise birinci derece cinayetten suçlu bulundu.

Blackwater'ın altı askeri, 16 Eylül 2007'de Bağdat'ın Nisur Meydanı'nda 14 Iraklı sivilin ölümüyle sonuçlanan katliamla ilgili olarak yargılanıyordu. Yargılanan özel güvenlik görevlileri, olay yaşandığı sırada diplomatlardan oluşan bir konvoya eşlik ediyordu. Blackwater personeli “direnişçilerin saldırısına uğradığı” iddiasıyla meydandaki kalabalığa ateş açmış, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 14 sivil hayatını kaybetmişti.

Suçlu bulunan Blackwater çalışanlarına verilecek cezanın daha sonra belli olacağı belirtildi. Kararı temyize götüreceklerini belirten sanık avukatları ise savunmalarında, "sivillerin ölümü trajik, ama koşullar dikkate alındığında kaçınılmazdı" ifadesine yer verdi.

Blackwater, Irak'ta ABD ordusunun dahi cüret edemediği insanlık dışı eylemleri gerçekleştiren, acımasız bir paralı katiller ordusu olarak biliniyor.Merkezi Kuzey Carolina'da bulunan Blackwater güvenlik şirketi Amerikan Dışişleri bakanlığı tarafından diplomatları korumak için görevlendirilmişti. 17 sivilin öldüğü katliamdan sonra Irak hükümeti, 2009 yılında Blackwater'ın lisansını uzatmadı. Ancak "kötü şöhreti" nedeniyle adını geçen Şubat ayında Xe olarak değiştiren şirketin güvenlik hizmeti çeşitli anlaşmalarla devam etti. 2010 yılında şirket el değiştirdi. Bir eski asker olan kurucu Erik Prince şirketten ayrıldı. 2011 yılında şirket bir değişikliğe daha giderek şimdiki adı olan Academi'yi aldı.

 
Kaynak: soL