"Biz Yemen'i Hep Ezilirken İzliyoruz ve Bir Şey Yapmıyoruz"

"Biz Yemen'i Hep Ezilirken İzliyoruz ve Bir Şey Yapmıyoruz"

Yemen Belediyelerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Hasan Sudi, Yemen'deki insani krizin gün geçtikçe daha çok büyüdüğünü ifade etti.

Yemen'deki insani kriz hakkında Şanlıurfa STK temsilcileri tarafından düzenlenen programda konuşan Yemen Belediyelerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Hasan Sudi, Yemen'deki insani krizin gün geçtikçe daha çok büyüdüğünü ifade etti.

Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırıları sonucu insani trajedinin yaşandığı Yemen'de, 14 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken 28 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 75'i yani 22 milyondan fazlası da yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları, Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'e yaptığı saldırıların sonucunda yaşanan insani kriz hakkında bir program gerçekleştirdi.

Şair Nabi Konferans salonunda düzenlenen program, Fadlullah Ağırağaş'ın Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başladı. Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, bir açılış konuşması yaparak, Yemen'de yaşanan zulme dikkat çekti.

"Biz Yemen'i hep ezilirken izliyoruz ve bir şey yapmıyoruz"

Yemen'deki insanların açlıktan ağaç yapraklarını yediğini ifade eden Gerem, "Ümmetin derdiyle dertlenmek için buradayız. Uganda ziyaretimizde bir yetimhane ziyaret ederken çocukların kazanlar içinde ağaç yapraklarını kaynatıp yediklerini gördüm. Arakan'da insanların ağaç yapraklarını alıp yediklerini gördüm. Ama bugün ümmetin Yemen'deki evlatları ağaç yapraklarını yiyorlar. Biz hep Yemen'i eziyet ederken izledik ve bir şey yapamadık. Şu anda bir şey yapamamanın ıstırabının içindeyiz." ifadelerinde bulundu.

Daha sonra katılımcılara hitap eden Yemen Belediyelerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Hasan Sudi, Yemen'deki insani krizin gün geçtikçe daha da çok büyüdüğünü ifade ederek, 65 bin kişinin ilaç bulunamadığından dolayı ölüme terk edildiğini söyledi.

"Yeterli gıda bulamadığı için her 10 dakikada bir çocuk ölüyor"

Yemen tarihinin en kötü ve karanlık dönemini yaşadığını ifade eden Sudi, "Birleşmiş Milletler'in verdiği rapora göre, Yemen'de 22 milyon insanın yüzde 80'i acil yardıma ihtiyaç duyuyor. 4 milyon Yemenli vatandaş yurdundan ve yerinden edilirken, 3 milyon öğrenci okuldan mahrum bırakıldı. 65 bin kişi ilaç olmadığından ondan dolayı ölüme mahkûm edilmiş durumdadır. 500 bin çocuk yeterli gıda bulamadığından dolayı her 10 dakikada bir çocuk ölüyor. Bugün yemenin bazı bölgelerinde açlık hat safhaya ulaşmış ve oradaki insanlar ve oradaki insanlar ağaç yapraklarını koparıp yiyorlar." ifadelerinde bulundu.

Kış mevsiminden dolayı Yemen halkın acilen kışlık elbise ve battaniye ihtiyacı olduğu söyleyen Sudi, "Biz buna inanıyoruz ki Türkiye devleti ve halkı yemen halkını bu hal üzerine tek başına bırakmayacaktır. Yemen, bugün her şeye muhtaçtır. Yemen'deki insani kriz gün geçtikçe daha da çok büyüyor. Lakin bugün Yemen'e en önemli olarak insani yardım gerekiyor. Yemen'deki ölümlerin önüne geçilmesi için acil gıdaya ihtiyacımız var. Hastalar için acil ilaca ihtiyacımız var. Girmiş olduğumuz kış mevsiminden dolayı ceket ve battaniye acil ihtiyacımız var. İnsanların temiz bir su içebilmek için su kuyularına ihtiyacımız var. Yemen'de yeni okullara ve medreselere ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından program, Yemen Belediyelerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sudi'nin yaptığı sunumla devam etti.

 

Kaynak : İLKHA