"Biz Direnen Bir Nesiliz, Direnişi Biz Teslim Aldık."

"Biz Direnen Bir Nesiliz, Direnişi Biz Teslim Aldık."

Eyhem Sabbah... Zalim Siyonist Kararlarla Çalınan Çocukluk

Siyonist işgal zindanlarında on yedi yaşına giren Eyhem Basim Sabbah, büyük ergen bir kişi gibi 35 yıl hapis cezasına bir milyon şikel para cezasına mahkum edildi. O, üç yıl önce henüz 14 yaşında olduğu sırada tutuklanmıştı. 2015 yılında Ramallah'ın doğusundaki Rami Levy Yahudi Yerleşim Merkezi'nde, bir siyonist askerin olay yerinde hayatını kaybetmesine neden olan bıçaklı saldırı gerçekleştirmekle suçlandı.

Yaralı ve Esir

Çocuk yaştaki Sabbah ile arkadaşı Er-Rimavi'nin üzerine ateş edederek tehlikeli yara almalarına sebep olan ve hemen öldükleri haberini yayan işgalci, onun derin bir yara olmasına sebep olmakla yetinmedi aynı zamanda hayati tehlike arz eden derecede yaralanmış halde gözaltına aldı.

Eyhem sağ omuzundan ve sol ayağından yara aldı. Yara elindeki atardamarının kesilmesine neden oldu. Kendisine atardamar eklenmesi için derhal ameliyata alındı. Ardından yavaş yavaş iyileşmeye ve ayakları üstüne yürümeye başladı.

En Ağır Ceza Hükmü

Eyhem'in babası Basim Sabbah, Filistin Enformasyon Merkezi'ne yaptığı açıklamada Eyhem'e verilen bu cezanın henüz çocuk yaştaki birine verilen en ağır ceza olduğunu ifade etti. Bu ceza hükmünün işgalin anlayışını, değerlerini ve ırkçılığını ortaya koyduğunu belirtti. O, katılığını ve Filistin halkına dokunan yasalarını göstermek istiyordu.

Baba sözlerine şöyle devam etti: "Eyhem işgal tarihinde böyle katı bir hükme maruz kalan ilk çocuktur. Bu miktar bize karşı gerçekten çok katıdır. Fakat Allah'tan ümidimiz Eyhem için de diğer esirler için de özgürlüğün yakın olmasıdır. Bizim kanaatimize göre bu işgal herhangi bir yolla yok olmaya doğru gitmektedir."

Yüksek Maneviyat

Bu zalim hükümden dolayı üzüntü işaretleri yüzüne yansıyan baba yaralı esir Eyhem'in psikolojisiyle ilgili olarak şunları söylüyor: "Allah'a hamdolsun Eyhem'in psikolojisi çok iyi. Duyguları güçlü. 2015'te tutuklanmasından bu yana geçen süre içinde hiç azmini kaybetmedi. Hatta kendisini ziyaret ettiğimizde o bizim psikolojimizi güçlendiriyor ve bizi olumlu duygulara yöneltiyor."

Sabbah sözlerine şöyle devam ediyor: "Eyhem'in avukatı bizimle konuşurken onun mahkeme salonuna gülümseyerek girdiğini ve yine aynen girdiği gibi gülümseyerek çıktığını, zalimce kararı, kendisinin mahkûm edildiği ceza süresini ve para cezası miktarını hiç önemsemediğini söyledi."

Hukuk ve İletişim Baskısı

Bu çocuğun babası, Eyhem'in davasıyla, çocuk yaşta olmasına rağmen çok ağır cezaya mahkûm edilmesi konusuyla iletişimin ve hukuk organlarının yakından ilgilenmesinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Ancak Eyhem'in davası hatta işgal zindanlarındaki çocukların, kadınların ve hastaların davaları için uluslararası çapta ve Arap dünyasında hukuki ve insanî bir hareketliliğin olmasını istedi.

Şöyle konuştu: "Ne yazık ki işgal yönetimi küresel ve uluslararası nitelikteki yasaları çiğneme konusunda kendini gayet serbest görüyor. Çünkü düşmanca tutumuna son vermesi için uluslararası çapta ve Arap dünyasında bir baskı yok. Cezaevlerinden gelen bütün bilgiler işgal yönetiminin söz konusu uluslararası yasaları ve sözleşmeleri büyük ölçüde çiğnediğini gösteriyor."

Güçlü Bir Kişilik

Eyhem yaşının küçük olmasına ve haksızlığa uğratılmış olmasına rağmen güçlü bir kişiliğe sahip. Bu onun işgal ve işgalin zalim yasaları ve kararları karşısında sebat etmesini sağlıyor. İbranice yayın yapan İkinci Kanal onunla hapishanenin içinden bir röportaj yayınladı. Yaptıklarına pişman olduğunu söylemeyi reddetti. Tutuklanmasından yirmi yıl sonra olsa da tutumunda ısrarlı olacağını çünkü kendisinin dava sahibi olduğunu söyledi.

Röportaj esnasında şöyle dedi: "Biz direnen bir nesiliz ve direniş üzere eğitim aldık. İkinci intifadada direnenleri söküp atmaya çalıştıklarında direnen kimsenin kalmadığını sanıyorlardı. Ama biz yeni doğan nesildik, onlardan sonra direnişi biz teslim aldık."

Eyhem aynı röportajda kendisinin yahudilere düşman olmadığını, sadece Filistin'i işgal eden yahudilere düşman olduğunu söyledi. Kendisinin öğreniminde başarılı olmasına ve toplumsal sorunlar yaşamamasına rağmen yaptığı işe teşebbüs ettiğini ve şehit olmasına yol açabilecek bir eyleme teşebbüs ettiğini düşünerek bunu yaptığını ifade etti.

Eyhem Sabbah, Mayıs 2001'de dünyaya gelmiştir. Tutuklandığında ilköğrenimin dokuzuncu sınıfındaydı. Babası Batı Yaka'nın kuzeyindeki Tulkerem vilayetinin kuzeyinde bulunan Kaffin beldesindendir. Baba, anne, Eyhem ve kardeşi Muhammed'den oluşan dört kişilik ailenin büyük oğludur. Babası Beir Zeit Üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra Fen Bilimleri ve Matematik alanında öğretmenlik yapmak üzere Ramallah'a yerleşmişti.

 

fiem