Birleşik Arap Emirlikleri İsrail İlişkileri İlerliyor

Birleşik Arap Emirlikleri İsrail İlişkileri İlerliyor

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'in kirli ilişkileri genişliyor

Birleşik Arap Emirlikleri enerji şirketi Mubadala Petrol, İsrail Enerji Şirketi Delek Drilling ile büyük bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor.

İsrailli şirketin duyurduğuna göre BAE şirketi, İsrail işgali altındaki Tamar gaz sahasının yüzde 22’lik hissesini, 1.1 milyar dolar karşılığında satın almak için İsrailli şirketle mutabakat zaptı imzaladı.

Anlaşma tamamlanırsa, işgal rejimi ile BAE arasındaki en büyük ortaklık gerçekleşmiş olacak.

Aktarılan bilgilere göre taraflar, mayıs ayı sonuna kadar anlaşmayı tamamlamayı umuyor.

Filistin'in Leviathan'dan sonra İsrail tarafından işgal edilen en büyük ikinci yeri olan Tamar gaz sahası, su altında 5.000 metre derinlikte Hayfa'nın 90 kilometre batısında yer alıyor. Siyonist rejim 2013 yılından bu yana bölgeden doğalgaz çıkarıyor.

Hollandalı enerji danışmanlığı şirketi Sewell & Associates tarafından Ocak ayında yapılan son tahmine göre, Tamar gaz sahası, 300 milyar metreküp gaz rezervine sahip bulunuyor.

Yemenli Tuğgeneral: BAE, İsrail ve ABD polisi gibi davranıyor

Yemenli siyasi uzman Tuğgeneral Abid es-Sevr, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen savaşındaki rolüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yemenli Tuğgeneral, “İsrail rejimi, Yemen’in bazı bölgelerini kontrol altına almazsa güvenliğini sağlayamayacağını düşünüyor. Bu konuda İsrail’e Suudi Arabistan, BAE, ABD ve İngiltere yardım ediyor” dedi.

“Birleşik Arap Emirlikleri ABD ve İsrail gibi güçlerin yeşil ışık vermesini bekleyen bir trafik polisi rolünü oynuyor” diyen Tuğgeneral, BAE’nin 2020’de Yemen’den çekileceğini duyurmuş olmasına rağmen ülkedeki yıkıcı faaliyetlerine devam ettiğini ifade etti.

Geçen ay, İsrail'in en büyük havacılık ve havacılık üreticisi olan Israel Aerospace Industries (IAI), BAE ile birlikte gelişmiş bir anti-drone füze sistemi geliştireceklerini duyurdu.

Bu konuyla ilgili yorumlarda bulunan Yemenli General es-Sevr, “BAE Yemen’in gelişmiş silahlarına karşı savaşamayacağını biliyor. BAE’nin gücü, hassas mevkilerinin Yemenliler tarafından hedef alınmasından şikayetçi Suudi Arabistan’ın yüzde 20 kadar bile değil. BAE'nin kendini savunmak için Suudilerden daha gelişmiş silahlara ihtiyacı var” dedi.

Sözlerinin sonunda Yemenli siyasi uzman, BAE’nin Yemen’in petrol kaynaklarını yağmaladığını, Birleşmiş Milletlerin de buna sessiz kaldığını ifade etti.