Bir Devir Resmen Kapanıyor 3 Parti Anlaştı

Bir Devir Resmen Kapanıyor 3 Parti Anlaştı

AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri, YÖK'ün kaldırılması konusunda uzlaştı. YÖK'ün yerine kurulacak ve 'bilimsel, idari ve mali özerkliği' güvence altına alacak yeni sistemde uzlaşılırsa Anayasa'nın ilgili maddeleri değiştirilecek.

AK Parti, CHP ve MHP temsilcileri, YÖK'ün kaldırılması konusunda uzlaştı. YÖK'ün yerine kurulacak ve 'bilimsel, idari ve mali özerkliği' güvence altına alacak yeni sistemde uzlaşılırsa Anayasa'nın ilgili maddeleri değiştirilecek.

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHPGenel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHPafyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan Anayasa Komisyonu'nda çalışmalar olgunlaştırıldı.

YÖK KONUSUNDA 3 PARTİ ANLAŞTI

Bir süredir gündemde olan HSYK'nın Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye bölünmesinden vazgeçildi. Ancak, YÖK'ün kaldırılmasında uzlaşan üç siyasi parti temsilcisi, YÖK'ün yerine kurulacak ve 'bilimsel, idari ve mali özerkliği' güvence altına alacak bir sistem üzerinde uzlaşmaya çalışıyor.

3. TOPLANTI DÜN YAPILDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan liderler zirvesinde ele alınan ve yargının bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla mini bir anayasa paketi yapılması hedefiyle üç partiden birer temsilcisinin katılımıyla oluşturulan Anayasa Komisyonu, ikinci turun üçüncü toplantısını dün gerçekleştirdi. Milliyet'in aldığı bilgilere göre CHP, oluşan komisyonun, 'FETÖ ile mücadele' eksenli değil, yargının bağımsızlığını hedef alan bir yapıda olduğuna sürekli vurgu yapıyor.

HSYK BÖLÜNMEYECEK

Bu çerçevede bir süre önce HSYK'nın Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye bölünmesinin yaratacağı sıkıntılar nedeniyle bu düzenlemeden vazgeçildiği, kurulun HSYK olarak tek yapıyla devam edeceği ancak yapısal bazı düzenlemelerle, 'yürütmenin vesayetinden' kurtulmasının gündemde olduğu ifade ediliyor.

Komisyon üyeleri bir süre önce gündeme gelen Yüce Divan yetkisinin Anayasa Mahkemesi'nden alınabileceği tartışmasında da geri adım attı. Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan olarak görevini sürdürmesi planlanıyor ancak Anayasa Mahkemesi'nin yapısında bazı değişiklikler yapılacak. Bu çerçevede Yargıtay'a bağlanması planlanan Askeri Yargıtay ve Danıştay'a bağlanması öngörülenAskeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden gelecek asker üyeler artık Anayasa Mahkemesi üyesi olmayacak.

SÜRPRİZ UZLAŞI YÖK

Bu doğrultuda üç siyasi parti üyesi YÖK'ün kaldırılması konusunda da mutabakata vardı. Tartışmaya açılan düzenlemelerde üç parti, YÖK'ün yerine oluşturulacak ve yine anayasal güvence altına alınacak kurumun yapısı ile üniversitelerin, 'bilimsel, idari ve mali özerkliği'ni güvence altına alacak bir sistemde uzlaşırsa, pakete bu kurumu ilgilendiren maddeler de eklenebilecek.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Komisyon üyesi MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, 'Bugün (dün) de yazımla ilgili çalışmaları tamamladık. Uzlaşabildiğimiz maddeleri, uzlaşmaya yakın olduğumuz maddeleri, uzlaşamayacağımızı düşündüğümüz maddeleri gördük' dedi.

KHK BOŞLUKLARI MASADA

Muhalefet partilerinin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen KHK'lara yönelik hukuki boşluklar bulunduğundan hareketle, bu boşlukları doldurabilecek düzenlemelerin pakete eklenmesi konusunu gündeme getirmesi bekleniyor. OHAL dönemi KHK'larına yönelik anayasa ile TBMM İç Tüzüğü arasındaki uyumsuzluğun giderilmesine yönelik düzenlemelerin de bu pakete eklenmesi tartışması masada.

Bu hafta içinde sona ermesi öngörülen yazım aşamasının ardından komisyon üyelerinin parti liderlerine bir sunum yapması öngörülüyor