Bir Başka Açıdan ‘’KEMALİZM’’

Bir Başka Açıdan ‘’KEMALİZM’’

Kitap beyan yayınlarınca üç kitaplık bir serinin ilk kitabı olarak 1988 yılında neşredilmiş. Elimde 1988 tarihli üçüncü baskısı mevcut

 

Kitap beyan yayınlarınca üç kitaplık bir serinin ilk kitabı olarak 1988 yılında neşredilmiş. Elimde 1988 tarihli üçüncü baskısı mevcut. Serinin ikinci kitabı tek partili dönemi, üçüncü kitabı demokrat partiyi ele alıyormuş henüz bu kitapları inceleme fırsatım olmadı.

Yakın tarihimiz serisinin bu ilk kitabında Abdurrahman Dilipak alışık olduğumuz üslubundan farklı şekilde yalnız belgelerle yetinip yorum yapmamayı tercih etmiş.

Kemalizm gibi hassas bir konunun yazılmasından olsa gerek kitap kuru ve sıkıcı bir üslupla yazılmış. Aynı sonuca götüren birçok belge paylaşılmış haliyle tekrarlar kitabı sıkıcı bir hale getirmiş.

Kemalizm ile ilgili temel kavramlar sonrasında..

Kitap ilk olarak 30 sayfa kadar Mustafa Kemal’in doğum günü meselesini ele alıyor. 1880-1881 olması ihtimalleri ve doğum günü olarak belirlenen 19 Mayıs tarihinin sembolik olması üzerinde öyle uzun duruluyor ki bu nereye varacak diye merakla okuyup neticede hep aynı şeyleri söyleyen o kadar rivayetten sonra hiçbir yere varamıyor ya da ben anlayamadım neden bu derece derinden irdelendiğini.. M. Kemal’in tek kusuru doğum tarihinin yalan olması olsun..:)

Atatürk ve Din başlığı altında M. Kemal’in bazı görüşlerine belgelerle yer veriliyor ve bizim kanaatimizce ayrı bir başlık olarak değerlendirilmesi gereken Mustafa Kemal ve Dil’de bu başlık altında arap harflerine düşmanlık temasıyla incelenmiş ( istiklal mahkemeleri bahsinde çok kısaca harf devrimine değinilmiş ama güneş dil nazariyesine hiç yer verilmemiş. Kitabın büyük eksiklerinden biri)

Atatürk ve Rakı & Atatürk ve Kadın başlıklarında M. Kemal’in sofralarına ve kadınlarla münasebetine 110 sayfa tahsis edilmiş. Evvelen lüzumsuz gibi görülse de ahlaki erozyonun nasıl planlı bir proje olduğunu ortaya koyması bakımından calib-i dikkat örnekler var bu bölümlerde.

İstiklal Mahkemeleri bölümünde alıntılanan belgelerin soğukluğunda kalmış rakamsal verilerle iktifa edilmiş. Ancak meselenin hassasiyeti ve t.c’nin bu mevzuda yazanlara göstermiş olduğu reaksiyonu düşününce yazarın takdirine saygı duyuyoruz!.

Kitabın son bölümlerinden biri de Tanrılaştırılan Atatürk. ‘’tanrı ölmez, o dilerse görünür bir müddet…’’(n. Tevfik), ‘’ tanrı gibi görünüyor her yerde , topraklarda denizlerde göklerde..’’(b. Yönetken), ‘’ …şimdi ilah oldu yükseldi o…’’ (v. Sungur) gibi beyitlere , şiirlere, M. Kemal için yazılmış ağıtlara yer verilmiş. M. Kemal için yazılmış mevlit metni de bu bölümde.

Birkaç sayfalık alıntılarla M. Kemal’in masonluğu irdelenmiş.

Eserin son birkaç sayfasında müellif kısaca ‘’Kemalizm’’ meselesinin artık irdelenmesi gerektiğini naif bir üslup ile dile getirmiş.

Yazar Abdurrahman Dilipak

Sıkılmışlık ve kızgınlıkla okuyabileceğiniz bir kitap.

Kaynak ve İnceleme Fikir Fabrikası.wordprres