Bin Selman'ın Çin Ziyareti

Bin Selman'ın Çin Ziyareti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman, Asya turu kapsamında son durağı olan Çin'e ziyarette bulundu.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Asya turunu sürdürüyor. Veliaht Prens, Pakistan ve Hindistan'ın ardından Asya turunun son durağı olan Çin'e geldi.
ÇİN SEDDİ'Nİ ZİYARET ETTİ

Prens bin Selman, ziyaret kapsamında Çin Seddi'ni de gezdi. O ziyarete ilişkin bir fotoğrafı, Bahreyn Dışişleri Bakanı Khalid bin Ahmed Al Khalifa, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştı.
Çin Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı Han Cıng ile başkent Pekin'de bir araya gelen Suudi Veliaht, Suudi Arabistan-Çin Yüksek Düzeyli İşbirliği Komitesi toplantısına katıldı.

Çin basınına göre, toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin teşvik edilmesinin yanı sıra Çin'in "Bir Kuşak, Bir Yol" projesinin iki ülke arasındaki enerji ve altyapı trafiğine katkı yapacak şekilde düzenlenmesi konuları ele alındı.

10 MİLYAR DOLARLIK RAFİNERİ PROJESİ

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Aramco'nun Çinli Norinco isimli holdingle Panjin kentinde 10 milyar dolar değerinde rafineri kurulması için anlaşma imzaladığı bildirildi.
Aramco'dan yapılan yazılı açıklamada, Suud-Çin konsorsiyumuyla kurulan yeni şirketin, günlük 300 bin varil petrol rafine etme kapasiteli bir tesis inşa edeceği aktarıldı.
Anlaşmanın Muhammed bin Selman'ın Asya turu kapsamında imzalandığı belirtildi.

İki ülke arasında geçen yılki toplam ticaret hacminin 63 milyar dolar olduğu, Riyad'ın Pekin'e ihracatının ise geçen yıl 46 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Çin ziyareti kapsamında yaptığı açıklamada, "Çin'in ulusal güvenliği korumak için terörle ve aşırıcılıkla mücadele önlemleri alma hakkına saygı duyuyor ve destekliyoruz. Çin ile iş birliğini güçlendirmeye hazırız" dedi.
Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman, Asya turunun son ayağında Çin'de görüşmelerde bulundu. Suudi Prens, önce Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Başbakan Yardımcısı Han Cıng ile görüştü, sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.
Görüşmeler çerçevesinde ikili ticari ve milyar dolarlık anlaşmalar, Suudi haberi ajansı SPA tarafından basına duyurulurken, Suudi Prens'in Sincan Uygur Bölgesi'ndeki kamplarla uluslararası toplumun eleştirilerinin odağında olan Çin'e terör ve aşırılıkla mücadelede saygı ve desteğini sunması, "Suudi Arabistan Çin'de Müslümanlar için kurulan toplama kamplarını savunuyor" şeklinde yorumlandı.

Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Selman, gün içinde Pekin'de Çin — Suudi Arabistan Yüksek Düzeyli Ortak Komitesi'nin üçüncü toplantısında Başbakan Yardımcısı Han ile görüştü.

'ÇİN'İN İÇİŞLERİNE MÜDAHALE EDİLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ'
Çin haber ajansı Şinhua, Suudi Prens'in burada "Suudi Arabistan, Çin'in ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarını koruma çabalarını destekliyoruz. Dışarıdan Çin'in iç işlerine müdahale edilmesine karşı çıkıyoruz." ifadesini kullandığını aktardı. Ayrıca, Çin Devlet Başkanı Şi ile Büyük Halk Salonu'nda görüşen Suudi Prens Muhammed Bin Selman'ın, "Çin'in, ulusal güvenliği korumak için terörle ve aşırıcılıkla mücadele önlemleri alma hakkına saygı duyuyor ve destekliyoruz. Çin ile iş birliğini güçlendirmeye hazırız" ifadeleri dikkati çekti.
'YENİ MÜTTEFİKLER OLUŞTURMA ÇABASI'

Uluslararası toplumda gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle tepki gören Veliaht Prens Muhammed'in söz konusu açıklamalarını Newsweek dergisi, "Suudi Arabistan'ın Muhammed Bin Selman'ı Pekin ziyaretinde Çin'in Müslümanlar için kullandığı toplama kamplarını savundu" manşetiyle okurlarına duyurdu. Gazete ayrıca, ziyareti "Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın vahşice katledilmesi nedeniyle Batılı ülkelerin hedefinde olan Suudi Prens Muhammed'in Çin ziyaretini yeni müttefikler oluşturma çabası" olarak yorumladı.

 

Aralarında petrol şirketi Saudi Aramco yöneticileri dahil Suudi Arabistan heyeti, Veliaht Prens'in Asya turu kapsamında, 2 günlük bir ziyaretle dün Pekin'e geldi. Görüşmelerin ana maddesi ekonomik işbirliği. Politik görüşmeler de bekleniyor.
Suudi Arabistan'ın en büyük gazetesi Okaz'ın genel yayın yönetmeni Camil el-Tiabi, Sputnik'e açıklamasında, Çin'in Suudi Arabistan ve İran arasındaki sorunun çözümünde arabulucu rolünü üzerine almaya hazır olduğunu belirterek, "Eğer Pekin, her iki tarafın krizden çıkmaya hazır olduğunu görürse buna destek verecek. Çin bu sorunu, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın 2017 Mart ayındaki Pekin ziyareti sırasında çözmeye çalışmıştı. Şimdi Veliaht Prens ile ikinci deneme olacak" yorumunda bulundu.

Çin'in, büyük ve güçlü bir ülke olduğunu kaydeden gazeteci, Pekin'in aynı zamanda hem Tahran hem de Riyad ile diyalog yürüttüğünü belirterek, "Tüm taraflar, bölgede istikrar ve güvenliğe ilgi duyuyor" dedi.

Diğer yandan Suudi politika uzmanı Saad bin Ömer, Riyad ve Tahran arasında yakınlaşma için bir umut görmüyor.

Saad bin Ömer, Sputnik'e açıklamasında, "Çin arabuluculuk yapmayacak. İran ve Suudi Arabistan'ı barıştırma ihtiyacı duyan projeleri yok. Bu sorunla İran uğraşmalı, bu onun elinde" ifadelerini kullandı.