Bin Ladin’in Yerini o mu Açıkladı?

Bin Ladin’in Yerini o mu Açıkladı?

ABD'nin Bin Ladin konusunda söylediği her şeyin yalan olduğu iddiaların geçtiğimiz hafta dünya basınında geniş yankı buldu.

İngiltere’de yaşayan ve İngiltere vatandaşı olan Pakistan ordusundan emekli tuğgeneral Usman Khalid’in Usame Bin Ladin’in saklandığı yeri CIA’e söyleyen muhbir olduğu iddia edildi.

İngiliz basını Khalid’in ödül parasını almak için Ladin’in saklandığı yeri ABD’li yetkililere söylediğini ve bu sayede El Kaide liderinin 2011 yılında düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğünü yazdı.

Ancak 35 yıl boyunca İngiltere’de yaşadıktan sonra geçen yıl 79 yaşında hayatını kaybeden Khalid’in ailesi iddiaları yalanladı. İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan aile üyeleri, emekli generalin isminin bu iddialara karışmasından büyük rahatsızlık duyduklarını söyledi ve “Onun bütün bunlarla hiç bir alakası yoktu” dedi.

Khalid’in oğlu Abid “Bütün bu iddialar mantıklı değil. Bu olayın yaşandığı dönemde babam çok hastaydı ve sürekli hastaneye yatırılıyordu” dedi. Babasının siyaseten çok aktif olduğunu ve bu nedenle hedef gösterildiğini söyleyen Abid Khalid “Babamın CIA ile hiç bir bağlantısı olmadı ve Bin Ladin hakkında da herkes gibi gazetelerde okuduklarından daha fazlasını bilmiyordu” dedi.

HERSH İDDİA ETMİŞTİ
Geçtiğimiz haftalarda Pulitzer ödüllü gazeteci Seymour Hersh London Review of Books isimli dergide yayınladığı bir makalede Bin Ladin’in Pakistanlı bir muhbir sayesinde yakalandığını iddia etmişti.
Hersh, Bin Ladin’in uzun süre Pakistan istihbaratı tarafından esir tutulduğunu, ancak Pakistan ordusundan bir muhbirin 25 milyon dolarlık ödül parasını almak için istihbarat servisine ihanet ederek El Kaide liderinin yerini açıkladığını yazmıştı.

Hersh muhbire ABD vatandaşlığı verildiğini ve onun şu anda ABD’de yaşamını sürdürmekte olduğunu da söylemişti.

Ladin’in kadın bir FBI ajanının ona haber götüren bir kuryeyi tespit etmesinin ardından yakalandığını iddia eden Amerikan hükümeti Hersh’in iddialarının tamamen asılsız olduğunu söylemiş ancak ünlü gazetecinin makalesinin tüm dünyada büyük ses getirmesini engelleyememişti.

Hersh daha önce Suriye’deki bir kimyasal saldırının ardında Türk hükümetinin olduğunu iddia etmiş, ancak bu iddia kanıtlanamamış ve uzmanlar tarafından asılsız olarak tanımlanmıştı.

Birçok ünlü gazeteci, Ortadoğu uzmanı ve ABD’li yetkili Hersh’in “komplo teorilerine kapıldığını” ve iddialarının çoğunu doğruluğunu kanıtlayamadığı isimsiz kaynaklara dayandırdığını söylüyor.