Bin Ladin'in Koruması   Guantanamo'dan Gönderildi

Bin Ladin'in Koruması Guantanamo'dan Gönderildi

El-Kaide lideri Üsame Bin Ladin'in ABD'deki Guantanamo askeri hapishanesinden Karadağ'a gönderildiği belirtildi.

11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren El-Kaide lideri Üsame bin Ladin'in koruması Abdülmelik Ahmed Abdülvehhab El-Rahbi, işkenceleriyle adını duyuran Guantanmo'dan Karadağ'a gönderildi.
14 yıldır Guantanamo'da
Bin Ladin'in koruması Abdülvehhab'ın Guantanmo'dan gönderilmesi, Obama'nın hapishaneyi kapatma planının bir parçası olduğu öne sürüldü. Guantanamo'da şuan 79 mahkum olduğu ifade edildi. Skynews'te yer alan habere göre, Guantanamo'dan Karadağ'a gönderilen el-Rahbi, 2002'de girdiği Guantanamo cezaevinde, Üsame bin Ladin'in şahsi koruması olduğunu açıkladı.
ABD Adalet Bakanlığı, 2014 yılında el-Rahbi'nin ABD için büyük bir tehdit oluşturmadığını açıklamış ve Guantanamo'dan naklinde bir sakınca görmediğini kaydetmişti. Daha sonra ABD'li yetkililer Karadağ ile görüşmelere başladı ve nakil konusunda anlaşma sağlandı.
Obama 7 yıldır kapatmaya çalışıyor
ABD Başkanı Obama, geçtiğimiz Şubat ayında Guantanamo'yu kapatmak istediğini açıklamış ve bunun için bir plan sunmuştu. 2009'da göreve geldiği günden bu yana Guantanamo'yu kapatmak istediğini söyleyen Obama, geçen 7 yıllık sürede hapishanenin kapatılması için çabaladığını ancak Kongre'deki siyasi çekişmelerin bu hedefini gerçekleştirmesini engellediğini anlatmıştı.
Barack Obama, cezaevinin açık kalışının ABD'nin değerleriyle de ters düştüğünün altını çizerek son 15 yılda 11 Eylül saldırılarına ilişkin hiçbir kararın verilmediğini kaydetti.