Bilanço Ağırlaşıyor Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 300'ü Geçti

Bilanço Ağırlaşıyor Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 300'ü Geçti

İran resmi haber ajansı IRNA dün gece yaşanan 7.3'lük deprem nedeniyle İran'da 341 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA dün gece yaşanan 7.3'lük deprem nedeniyle İran'da 341 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

İranlı yetkililer ayrıca deprem nedeniyle yaklaşık 5953 kişinin yaralandığını açıkladı.

Enkaz altında onlarca kişinin olduğu, arama kurtarma görevlilerinin uzak bölgelere ulaşmasıyla ölü ve yaralı sayısının artabileceği ifade edildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de depremden etkilenen bölgeleri ziyaret edeceği açıklandı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), depremin büyüklüğünü 7.3, merkez üssünü de Halepçe'nin 32 km güneyi olarak duyururken, Iraklı bir meteoroloji yetkilisi merkez üssü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye bölgesine bağlı Pencwin olan depremin büyüklüğünü 6.5 olarak açıkladı.

USGS'ye göre deprem 23 km derinlikte gerçekleşti.

Avrupa Sismoloji Merkezi'nden (EMSC) Gilles Mazet-Roux sosyal medyadaki açıklamasında depremin son 50 yılda bölgede görülen en şiddetli deprem olduğunu yazdı.

 

KİRMANŞAH'TA 3 GÜNLÜK ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Irak ve İran'ın yanısıra Türkiye ve İsrail'de de hissedilen deprem en büyük hasar ve can kaybına İran'ın Kirmanşah vilayetinde neden oldu.

Ölenlerin çoğunun Irak sınırına 15 km uzaklıktaki Serpulzihab bölgesinden olduğu açıklandı.

IRAK'TA EN AZ 8 KİŞİ ÖLDÜ

Irak Kızılayı ise ölü sayısını 8 olarak açıkladı.

Iraklı yetkililer 500'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerinin tamamının IKBY bölgesinde olduğu belirtildi.

IKBY'nin başkenti Erbil ile Irak'ın başkenti Bağdat'ta da deprem panik yarattı. 

Irak'ta depremin en fazla zarar verdiği bölge ise Süleymaniye'ye 75 km uzalıktaki Derbendihan olarak açıklandı.

​Köyde 30'dan fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

IKBY Sağlık Bakanı Rekawt Hama Raşid "Burada durum çok kritik" dedi. Raşid bölgedeki ana hastanenin ağır hasar gördüğünü ve elektrik bulunmadığını belirterek bu nedenle yaralıların tedavi için Süleymaniye'ye gönderildiğini açıkladı.

EN AZ 100 ARTÇI SARSINTI YAŞANDI

Depremin ardından birçok İran ve Irak şehrinde elektirikler kesildi. Binlerce kişi soğuk havada geceyi park ve sokaklarda geçirdi.

İranlı yetkililer depremin ardından en az 100 artçı sarsıntının yaşandığını ve daha fazlasının beklendiğini ifade etti.

'70.000'DEN FAZLA İNSANIN ACİL BARINAĞA İHTİYACI VAR'

İran Kızılayı'nın Başkanı ise 70.000'den fazla insanın acil barınma yerine ihtiyacı olduğunu duyurdu.

İran İçişleri Bakanı Abdülrıza Rahmani Fazıl bazı yolların kapalı olduğunu ve uzak köylerdeki ölü ya da yaralıların durumundan endişe duyduklarını aktardı.

İran ordusunun da acil durum görevlilerine yardım için konuşlandırıldığı açıklandı.

Depremin İran'daki petrol rafineleri ile boru hatlarında ise hasar yaratmadığı da belirtildi.

İran'da 26 Aralık 2003'te tarihi Bam kenti yakınlarındaki 6.6 büyüklüğündeki deprem 26.000 kişinin ölümüne yol açmıştı.

​​AFAD VE KIZILAY BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Depremin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal müdahale birimlerinden oluşturulan ekip, askeri kargo uçağıyla Ankara'dan bölgeye hareket etti.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Etimesgut Askeri Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, 60 çadır, 320 battaniye, 2 araç ve 25 personelle deprem bölgesine hareket edeceklerini belirterek, havaalanı koşullarının uygun olması durumunda Süleymaniye Havaalanı'na inmeyi planladıklarını söyledi.

Karayoluyla da bölgeye gitmek üzere ekiplerin hareket halinde olduğunu aktaran Güllüoğlu, Irak hükümeti ve Irak Kızılayı ile koordinasyon halinde olduklarını, gelen talepler doğrultusunda hareket ettiklerini bildirdi.

İran'dan da can kaybı ve yaralı bilgilerinin ulaştığını ancak şu ana kadar kendilerine ulaşan bir yardım talebi olmadığını dile getiren Güllüoğlu, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla da İran makamlarına yardım edebileceklerini bildirdiklerini aktardı.

Başbakanlık, deprem sonrası Türk Kızılayı'nın bölgedeki depoları vasıtasıyla yardıma başladığı da açıklandı.

​Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü İsmail Yağcı, saat 01.00 sıralarında yaptığı açıklamada Habur Sınır Kapısı'nda toplanacak malzemelerin Irak'ın içlerine kadar götürüleceğini belirterek şu bilgileri verdi: "Irak'ta meydana gelen deprem nedeniyle şu an Elazığ bölge olarak Irak'a toplamda 3 bin çadır, 10 bin yatak, 10 bin battaniye ve 10 bin mutfak seti planlanması yapıldı. Kısmen yükleniyor. Yüklenen malzemeler yola çıkıyor. Bölgeye sevk edilecek. Habur Sınır Kapısı'ndaki ekibe sevk edildikten sonra Irak'ın içlerine kadar sevkiyatını yapacağız. İhtiyaca göre yardım göndermeye devam edeceğiz."

 

YILDIRIM'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım da yaptığı açıklamada "Türkiye'nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır. Allah'tan dileğimiz daha fazla can kayıplarının yaşanmamasıdır. Bu büyük acıyı yaşayan kardeş Irak halkına ve yönetimine ve Kuzey Irak yönetimine derin üzüntülerimizi ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.