Biji Apo Demek Artık Suç

Biji Apo Demek Artık Suç

'Biji Apo' sloganları, AB uyum süreci için düşünce özgürlüğü kapsamındaydı, Yargıtay'ın kararı ile artık 'terör suçu' olacak.

Ajansların haberine göre Yargıtay 18. Ceza Dairesi, bir davanın temyiz incelemesi sırasında "Öcalan'ı öven sloganları" için cezaların Terörle Mücadele Kanunu'na göre verilmesine hükmetti.

YARGITAY TERÖR SUÇU KAPSAMINA ALDI

Yargıtay 18. Ceza Dairesi İzmir'de polis tarafından gözaltına alınırken “Biji Serok Apo” sloganı atan E.A. isimli sanık hakkında Karşıkaya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin “Suçu ve suçluyu övme” hükmünden verdiği mahkumiyeti 11 Mayıs'ta verdiği kararla bozdu.

Daire bozma gerekçesinde “Eylem 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddesinde düzenlenen silahlı terör örgütünün propagandasını yapma suçunu oluşturuyor” dedi. Mahkemenin suç vasfında yanılgıya düştüğü belirtilen bozma kararında, suçun tekrar tekrar işlenmiş olması nedeniyle ceza artırımı yapılması gerektiği de vurgulandı.

BİR YIL ÖNCE 10 KİŞİ BERAAT ETMİŞTİ

Bir yıl önce, Gaziantep'te Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan lehine “Biji Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) sloganı atınca ‘terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan 2 ayrı davada 1 ile 5 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılanan 10 kişi beraat etmişti. Mahkeme heyeti, atılan sloganların, “şiddet veya tehdit yöntemini teşvik edici olmadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı” kararına varmıştı