Biden’ın Kaos Ekibi Hazır

Biden’ın Kaos Ekibi Hazır

Büyük Şeytan hiç rahat durmayacak; Biden’ın kaos ekibi hazır

Obama döneminden birçok ismin bulunması beklenen BIden’In A takımında Susan Rice, ABD Dışişleri Bakanlığı görevine getirilebilir.
 
Biden’ın yanından ayırmadığı Colin Kahl’in ismi savunma bakanlığı için geçerken, ABD işgallerinde başrolü oynayan CIA’nın başına da Michael Morell veya Avril Haines’in geçmesi muhtemel. Ayrıca Biden’ın yakın çalışma ekibinde Yunan asıllı Oramiral James Stavridis’in yanı sıra Jack Sullivan, Elizabeth Rosenberg ve Brian McKeon gibi isimler dikkat çekiyor.
 
ABD’de 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen başkanlık seçimini kazanan isim Demokrat Parti adayı Joe Biden oldu. ABD tarihinin 59. başkanlık seçiminde 273 seçici delege sayısına ulaşan Biden, ABD’nin yeni başkanı olurken şimdi gözler Biden’ın A takımına çevrildi.
 
TRUMP’IN BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM EDECEK
 
Biden’ın başkanlık makamında geçireceği süreçte ABD’nin dış politikasına ilişkin temel anlayışın değişmesi elbette ki beklenmiyor. Söz konusu sürecin işgalci İsrail rejiminin çıkarlarına hizmet etme, İslam coğrafyasını kan gölüne çevirme, menfaatleri doğrultusunda insanlığı sömürme gibi noktalarda Trump döneminin benzeri bir süreç olacağı tahmin ediliyor. ABD’nin ırkçı emperyalizmin doğrultusunda hareket etmesi beklenirken önümüzdeki süreçte dış politikada rol oynayacak kişiler de merak ediliyor. 
 
DIŞ POLİTİKADA KURUMLARIN ETKİSİNİN ARTMASI MUHTEMEL
 
Biden döneminde, Trump dönemine kıyasla Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi kurumların daha önemli rol oynaması bekleniyor.  Söz konusu ihtimal üst düzey kurumlara atanacak kişilerin profillerini önemli hale getiriyor.
 
BIDEN’IN DIŞ POLİTİKA AKLI: YAHUDİ ANTONY BLINKEN
 
Joe Biden’ın dış politikadaki ekibinde yer alması beklenen isimler arasında en öneme sahip kişiler arasında Antony Blinken öne çıkıyor. 58 yaşında olan ve ciddi deneyimi bulunan Blinken, Barack Obama’nın başkanlığı döneminde üst düzey görevlerde bulundu. Joe Biden’ın en yakınındaki isimler arasında yer alan Blinken, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretler nedeniyle kamuoyunun da yakından tanıdığı bir isim. Yahudi olduğu bilinen ismin Dışişleri Bakanı ya da Ulusal Güvenlik Danışmanı olması bekleniyor.
 
ÜST DÜZEY GÖREVDE BULUNMASI MUHTEMEL BİR İSİM: JAKE SULLIVAN
 
ABD başkanlığına seçilen Joe Biden’ın dış politikadaki yakın çalışma ekibinde yer alan bir başka isim de Jack Sullivan. Blinken gibi üst düzey bir görevde bulunması beklenen Sullivan’ın Türkiye’nin S400 almasına karşı çıktığı biliniyor. Sullivan, Obama’nın başkanlığı döneminde önemli görevlerde bulunmuştu.
 
BIDEN’IN YANINDAN AYIRMADIĞI KAHL, SAVUNMA BAKANI OLABİLİR
 
Colin Kahl da, önümüzdeki süreçte ABD dış politikasında önemli rol oynaması beklenen isimler arasında yer alıyor. Obama’nın başkanlığı döneminde Biden’ın ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Kahl, ABD Savunma Bakanlığı’nda da görev yaptı. Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerde Biden’ın yanında bulunan bir isim olan Kahl’ın Savunma Bakanı ya da Ulusal Güvenlik Danışmanı olması yüksek ihtimal.
 
CIA’NIN BAŞINA KİM GEÇECEK?
 
Joe Biden’ın başkanlığı sürecinde başına kimin getirileceği merak edilen kurumlardan biri de CIA. Söz konusu kurum için iki kişinin ismi ağırlıklı olarak geçiyor. Bu doğrultuda Michael Morell veya Avril Haines’in yeni dönemde CIA’nın başına geçmesi muhtemel. İki ismin de Obama’nın başkanlığı döneminde CIA’da görev aldığı biliniyor. Öte yandan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı, Morell ve Haines için yazılan kurumlardan bir diğeri olarak göze çarpıyor.
 
OBAMA DÖNEMİNDEN BİR İSİM DAHA
 
3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen seçim sonucunda ABD başkanı seçilen Joe Biden’ın yakın çalışma ekibinde Obama döneminden birçok ismin bulunması bekleniyor. Obama döneminde önemli görevlerde bulunmuş isimler arasında yer alan Michele Flournoy da Biden’ın ekibinde yer alması muhtemel isimler arasında. Obama döneminde Savunma Bakanlığında görev alan Flournoy’un ABD Savunma Bakanı olabileceği iddia ediliyor.
 
SUSAN RICE DIŞİŞLERİ BAKANI OLABİLİR
 
ABD başkanı Biden’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris olmuştu. Susan Rice, Harris’in yerine başkan yardımcılığına aday olabilecek isimlerden biriydi. Obama’nın ABD başkanlığı sürecinde ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olarak görevde bulunan Rice,  önümüzdeki süreçte ABD Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunabilir.
 
BIDEN’IN DOĞU AKDENİZ POLİTİKASINA YUNAN ASILLI STAVRIDIS YÖN VERECEK
 
ABD Başkanı Biden’ın yakın çalışma ekibinde Yunanistan yanlısı olduğunu itiraf etmekten çekinmeyen bir isim de var. Yunan asıllı Oramiral James Stavridis, Doğu Akdeniz meselesinde Yunanistan’ın tarafında yer aldığını söylemesiyle dikkat çekerken Türkiye ile ABD’nin önümüzdeki süreçte Doğu Akdeniz meselesinde Türkiye ile ABD’nin gerilim yaşaması muhtemel bir gelişme olarak duruyor.
 
DİĞER ÖNEMLİ İSİMLER
 
ABD Başkanı Joe Biden’ın dış politika ekibinde başka önemli isimler de bulunuyor. Biden’ın yakınlığıyla bilinen kişiler arasında Elizabeth Rosenberg, Brian McKeon, Wendy Sherman, Julianne Smith gibi isimler de dikkat çekiyor. Söz konusu isimlerin Biden’ın başkanlığı sürecinde önemli görevlerde yer alması şaşırtmayacak bir durum olarak görünüyor. (7sabah)