Biden ve Putin Arasındaki Zirve Sona Erdi

Biden ve Putin Arasındaki Zirve Sona Erdi

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve, İsviçre'nin Cenevre kentinde sona erdi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan görüşme sona erdi. İki lider arasındaki görüşme toplam üç buçuk saat sürdü.

ABD Başkanı Biden, Villa La Grange’den aracıyla ayrıldı. 

Vladimir Putin ise yürüyerek çıkış yaptı. Putin görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra gerçekleşen zirvenin ardından Rus lider Putin'in açıklamalarından satır başları şöyle:

- Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı.

- Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden'la mutabakat sağladık.

- Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.

- Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var.

- İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak.

- Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.

- Aleksey Navalni, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya'ya gelen Navalni'nin tutuklanmak istediğinden eminim.

- Biden'ın 'katil' nitelemesi hakkında: ABD'de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan'da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler.

- ABD'nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD'nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor.    

- Rusya, ABD sınırları yakınında tatbikat yapmıyor ancak şu anda ABD Rusya sınırları yakınında bunu yapıyor. Dolayısıyla, bu konuda ABD tarafının değil Rus tarafının endişeleri olmalı.

- Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hâlâ daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil. CIA'in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum.

- Biden beni ABD'ye, ben de onu Rusya'ya davet etmedim.

- ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor.

- ABD vatandaşı mahkumların iadesi konusunda bazı tavizler verilebilir.(Ajanslar)