Berat Albayrak: Rusya ile Doğalgazda Sorun Yok

Berat Albayrak: Rusya ile Doğalgazda Sorun Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak FED'den doğalgaza, önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak bugün katıldığı A Haber televizyonunda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Albayrak'ın açıklamasından notlar;

'FED FAİZ ARTIŞINDAN TÜRKİYE OLUMLU ETKİLENİR'

* 2006'ydı 2015'te ilk faiz artışını gerçekleştirdi ancak buna şöyle bakmak lazım. Son 2 yıldır piyasalarda FED'in uygulamış olduğu algı FED'in faiz arttıracağına dair beklenti dahilinde olduğu yönündeydi. Çin'in devalasyon hamlesinden sonra ötelenme durumunda kaldı.

* Bunun piyasa tarafından satın aldığını herkes tarafından söyleyebiliriz. Dalgalanmanın fazla olacağını düşünmüyorum. En az 3-4 kere daha çeyrek puanlık bir beklenti dahilinde. Piyasa daha bir oturur. Türkiye başta olmak üzere rasyonel açıdan bakıldığında çok ciddi dalgalanmalar beklemiyorum.

* Geçtiğimiz hafta yapılan toplantılarda da bununla ilgili atılacak adımlar üzerine ciddi bir şekilde çalışıldı. Dolayısıyla hazırlı olduğumuzu düşünüyorum.

* 1 Kasım'da ortaya çıkan somut istikrarlı resmin çok daha olumlu gelişmesi için çok daha güzel bir süreç var önümüzde. 

'RUSYA İLE DOĞALGAZDA SORUN YOK'

* Haklı olarak önemli ilişkilerimizin olduğu bir ülkeyle yaşanan gerginlik haklı olarak bizi tedirgin etti. Ancak enerji üzerinden bakarsak özellikle önemli gaz tedarikçisi olan ülke Rusya'yla yaşanan bu durum herhangi bir olumsuz şekilde bize yansımadı.

* Rusya'nın en büyük ikinci gaz alan ülkesi olarak yürüttüğümüz ilişkiyi aynı ciddiyette sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde yaşanacak herhangi bir sıkıntıda tedbirlerimizi almaya başladık

* Çok kaliteli ve tecrübeli bir ekibimiz var. Önümüzdeki kış ve bundan sonraki dönemlerle ilgili her türlü senaryoyu çalışıyoruz. 

* Gazla ilgili problemin farklı pazarlarla ilgili durumunu tabii ki çalışıyoruz. Ancak bu başka bir sorundan dolayı da olan problemler için de farklı pazar ve ülkelerle eş zamanlı yönetiyoruz.

* Azerbaycan, İran keza öyle. Bu yaşanabilecek krizin ve problemin boyutuyla ilgili. En iyiden en kötüye kadar senaryolarımız var. Gazla ilgili umudumuz büyük bir kriz yaşamamak.

* Türkiye'nin gaz konusunda orta ve uzun vadeli tabii ki stratejik çalışmalar yapıyoruz. İran tahkimiyle ilgili yakın zamanda çalışma olacaktır.

'İSRAİL'LE 3 ŞART GERÇEKLEŞMEDEN İLİŞKİLER NORMALLEŞMEZ'

* Türkiye ve İsrail ilişkilerinin ne düzeyde olduğunu tüm Türk toplumu biliyor. Bu konuyla ilgili Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın bir açıklaması olmuştu; Türkiye ve İsrail'in sorunlarının giderilmesi bölgenin geleceği açısından önemli olduğu. 

* Burada masada somut bir mevzu var. 3 şartımız var. Türkiye bu şartlar gerçekleşmeden İsrail'le ilişkilerini normalleşmesini beklemek mümkün değil. 

* Normalleşme sonrasında hem iki ülke ekonomisi hem de AB'nin gaz ihtiyacına dayalı konuda o şartlar altında konuşulur. Türkiye İsrail arasındaki normalleşme enerji açısından da olumlu katkı yapacaktır. 

'AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ'NDE...'

* Mavi Akım'da Türkiye'nin talepleriyle ilgili husus yüzünden biz zaten durdurduk. İki ülke ilişkilerini de olumlu etkileyecekti. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ise bize iletilmiş herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Akkuyu takvim dahilinde ilerliyor. 

* 3. Nükleer Santrali'n de bu dönem içinde hayata geçmesiyle ilgili somut bir tavrımız var. Bu noktadaki çalışmalarımız devam ediyor. Yeri henüz kesinleşmedi. Birkaç yerde ciddi anlamda çalışmalar devam ediyor. 2016-2017 yılı içinde nihayete erdireceğiz. İğneada'da ihtimallerden bir tanesi. 

'PETROL FİYATLARI TÜRKİYE'YE OLUMLU YANSIYACAK'

* Türkiye'ye petrol fiyatlarında yaşanan durum olumlu yansıyacaktır. Ancak orta ve uzun vadeli bakmak lazım. 2016 için 40 doların altı görünüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş diğer enerjileri etkilediğinden toplam enerji maliyetlerinde ciddi düşüşü gösteriyor. Türkiye için anlamlı bir düşüşü de beraberinde getirecektir.


* Türkiye enerji açısından zengin bir ülke değil. Türkiye'nin 2002'den beri ekonominin ve siyaset yolculuğuna bakarsak büyümenin en büyük durumu enerji. Enerji konusunda çalışmaları devam ettirmeliyiz. Çok yoğun bölgesel sorunların yaşandığı böyle bir iklimde meseleye orta ve uzun vadeli hedeflerle ilgili bakmalıyız. Bütün bakanlarımız siyasi ekonomik sürece çok büyük katkılar yaptılar.