Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi

Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Cumhurbaşkanlığı konseyi üyeleri ile ortak basın açıklaması düzenliyor. ​Mısır'da halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam kararına ilişkin konuşan Erdoğan AB'yi eleştirerek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Cumhurbaşkanlığı konseyi üyeleri ile ortak basın açıklaması düzenliyor. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;
Sayın Başkan, Devlet Başkanlığı Konseyi'nin saygı değer üyeleri, öncelikle bu misafirperver ziyaret için kalbi teşekkürlerimi iletiyorum. Bizler için çok anlamlı, önemli bir ziyaret. Bildiğiniz gibi, başbakanlık dönemimde verdiğimiz bir söz vardı. Tarıma 100 milyon euroluk bir destek. Bunun 80 milyonluk kısmı yerine getirildi. Ziraat Bankamızın burada yapmış olduğu yatırım son derece örnek bir yatırımdır.
"Burası önemli bir destinasyon"
TİKA burada çok ciddi yatırımlar yaptı. Bundan sonraki süreçte de bu adımlar devam edecek. Burası önemli bir destinasyon diye düşünüyorum. Savunma sanayi noktasında Bosna Hersek'in bir birikimi var. Ben bu ziyaretin hakikaten çok çok verimli olduğunu düşünüyorum.
"Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir"
"Mısır'da hakkında idam kararı verilen Mursi ile alakalı bir telefon diplomasisi yürüttüğünüz ifade edildi. BM nezdinde bir adım atıldı mı?" sorusuna Erdoğan, "Mısır'da en başından beri darbe girişimini desteklememiz, tasvip etmemiz mümkün değildi. Özellikle de demokrasiye inanmış bir lider olarak. Bugünün geleceği dünden belliydi. Ben uluslararası platformlarda şuanda darbesi Sisi'yi Cumhurbaşkanını kabul etmediğimi söyledim. Şuanda yine söylüyorum. Benim için Mısır'ın Cumhurbaşkanı benim için Mursi'dir. BM'de aynı masaya onunla oturmadım. Oturursam, kendimi inkar ederim. Oturursam demokrat olmam."
"Öznesi olmayan açıklamalar yapıyorlar"
"Onlara da soruyorum. Siz eğer demokrasiye inanıyorsanız, demokratsanız, nasıl kabul ediyorsunuz? Bakın öznesi olmayan açıklamalar yapıyorlar. Neymiş, idam kararları doğru değilmiş. Kim bu idam kararını verenler? Şuanda da Dışişleri Bakanlığımız çeşitli adımlar atmış durumda. Bu işin takipçisi olacağız."
HDP'nin Adana ve Mersin il binalarına düzenlenen saldırılara ilişkin sorulan soruya, "İçişleri Bakanlığımız bir zanlıyı tespit etti, çalışmalar sürüyor. En başından beri seçimlerin suhuletle geçmesi için uğraşıyoruz. Ama biliyorsunuz Van'da "musluklardan kan akacak" şeklinde afişler astılar.