Bedelli askerliğe yeni umut

Bedelli askerliğe yeni umut

CHP'li Hasan Ören bu yıl sonu itibariyle 28 yaşından gün alanların bedelli askerlik yapmasına imkan tanıyan kanun teklifi verdi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'in, TBMM Başkanlığı'na sunduğu AskerlikKanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yıl sonu itibariyle 28 yaşından gün alanların 6 ay içinde askerlikşubelerine başvurmaları ve 15 bin liraödemeleri şartıyla temel askerlik eğitiminetabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarını öngörüyor.

Teklif, 15 bin liranın defaten ya da yarısıbaşvuru sırasında yarısı başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde ödenmesini de içeriyor.

Askerlik hizmetinden muaf tutulanlardan isteklilerin, 6 ay içinde askerlik şubelerinebaşvurmaları halinde yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten yararlanmasına imkantanıyan teklif, bedelli askerlikten yararlananlar hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmamasını,başlatılanların sona erdirilmesini düzenliyor.

Teklifin gerekçesinde, ortalama yaşın ve eğitim düzeyinin yükselmesiyle askere gitme yaşının da yükseldiği ifade edilerek, "Bu süre içerisinde evlenip iş kuran, çoluk çocuğakarışan gençler vatani görevlerini hep ertelemek zorunda kalmışlardır. Bu nedenle bakaya sayısının her yıl arttığı gözlenmektedir" denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin profesyonel ordu olmasının uzun süredir gündemde olduğuanlatılan gerekçede, "Bu nedenle barış zamanlarında zaman zaman çıkarılacak bedelli askerlik uygulamalarının uygun olacağı düşünülmektedir. Gençlerimizin en verimliçağlarında iş ve sosyal yaşamdan uzun süre ayrı kalması gelecek planlarında aksamalara neden olmaktadır" ifadesine yer verildi.