BEA ve Katar'dan Amerika'ya 11 Eylül Çağrısı

BEA ve Katar'dan Amerika'ya 11 Eylül Çağrısı

BAE ve Katar, 11 Eylül kurbanlarının ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan tasarının yasalaşmamasını istedi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan'a dava açmasını mümkün kılacak tasarının yasalaşmaması yönünde ABD'ye çağrıda bulundu.
BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısının uygulanmasının ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti.
Tasarının, ABD dahil tüm ülkeleri olumsuz etkileyeceğini ve uluslararası ilişkilerde kaosa neden olabileceğini söyleyen Abdullah bin Zayid, ülkesinin, ABD yasama makamlarının söz konusu tasarıyı yeniden gözden geçirmesini temenni ettiğini dile getirdi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi Müdürü Ahmed er-Rumeyhi de tasarının onaylanmasının uluslararası platformda tehlikeli bir örnek teşkil edeceğini vurguladı.
Rumeyhi, tasarının, ülkeler arasındaki ilişkilerin tesisinin temel taşı "devletlerin egemen eşitliği" ilkesi başta olmak üzere uluslararası hükümlerle meşruiyete aykırı olduğunu ifade etti.
Tasarının riskleri ve ülkeler arasındaki ilişkilere yansımaları konusunda uyarıda bulunan Rumeyhi, "Katar, ABD yönetiminin, diğer ülkelerle ilişkileri ve ortak çıkarlarını korumak için tasarının yasalaştırılmaması yönünde gerekli kararları almasını umuyor." ifadesini kullandı.
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşif ez-Zeyani de Körfez ülkelerinin söz konusu tasarının yasalaşmasına ilişkin ciddi endişe duyduğunu kaydetti.
ABD Temsilciler Meclisi, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı tanıyan yasa tasarısını geçen cuma günü kabul etmişti. Tasarı, mayıs ayında Senato'dan da geçmişti.
ABD Başkanı Barack Obama'nın kongrenin iki kanadından da geçen tasarıyı veto etmek için 10 günlük süresi bulunuyor. Tasarıyı veto etmesi beklenen Obama'nın bunu 10 gün içinde yapmaması halinde tasarı otomatik olarak yasalaşıyor