BDP'den Köşk seçimi için süreç şartı...

BDP'den Köşk seçimi için süreç şartı...

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Reuters'a yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı seçimlerinde BDP tabanının, aday olması durumunda Erdoğan'a destek verip vermemesinin "Çözüm Süreci"nde atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, yerel seçimlerin ardından hükümetten çözüm sürecinde gözle görülür ve somut adımlar beklediklerini söyleyerek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde BDP'lilerin AK Parti'ye desteğinin "çantada keklik" olmadığını, desteğin süreçte atılacak adımlara bağlı olduğunu belirtti.

Reuters'ın sorularını cevaplayan Buldan, 30 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendirerek, Ağustos ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alacakları tutuma ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması durumunda destek verip vermeyecekleri konusunda henüz karar vermediklerini ancak kararlarında çözüm sürecindeki adımların etkili olacağını belirten Buldan, şöyle konuştu:

"Bizim alacağımız kararın barış ve müzakere süreci ile bağlantılı olduğunu, hükümetin atacağı adımlarla bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Yani hükümet, bakalım sürece ilişkin nasıl adımlar atacak? Basit, gözle görülür, Kürtleri tatmin edecek ve taleplerini karşılayacak adımlar olursa BDP ve HDP de buna ilişkin önemli kararlar alabilir. Ama şu aşamada destekleriz ya da desteklemeyiz diye bir şey söylemek pek doğru değil."

"BDP'YE RAĞMEN..."

Buldan, çözüm süreci ile birlikte bölgede sağlanan barış ortamından memnun olan Kürtlerin, BDP aksi bir karar alsa bile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a destek vereceğine ilişkin yorumların hatırlatılmasına karşılık da şunları kaydetti: Ben sanmıyorum, çünkü Kürtler biraz da müzakere sürecinin gidişatına bakacaktır. Hükümet biraz da yerel seçimlerden sonra sürece devam edilecek ve bazı adımlar atılacak algısını oluşturduğu için Kürtlerden yüksek oranda oy aldı. Dolayısıyla eğer süreç bu şekilde hükümetin adım atması ile ilerlerse onların dediği gibi olabilir ama adım atılmaz ve süreç ilerlemezse Kürtlerin fikirleri değişir. Yani Kürtlerin oyları çantada keklik gibi görülmesin.

Buldan, Öcalan'ın bu konuda yapacağı bir çağrının da çok etkili olacağını söyleyerek, "Öcalan'ın sürecin ilerleyip ilerlemediği konusundaki görüşleri belirleyici olacak ve yapacağı çağrı da Kürtler üstünde etkili olacaktır. Öcalan'ın yapacağı en ufak bir çağrı Kürtler üstünde etkili olur dolayısıyla hükümet buna dikkat etmeli" dedi.