BBC Kışkırtıcılığa Sahip Çıktı

BBC Kışkırtıcılığa Sahip Çıktı

BBC, Charlie Hebdo saldırısı sonrası yayın politikasını değiştirme karara alarak Hz. Muhammed'in tasvir edildiği çizimleri gösterdi.

Peygamber efendimize hakaret edilen çizimleri yayınladığı için İslam dünyasının tepkisini çeken Charlie Hebdo dergiden sonra BBC de çizimleri yayınlama kararı aldı. İngiliz devletinin yayın organı BBC, Paris'teki saldırı sonrası yayın politikasını değiştirdi ve Hazreti Muhammed'in tasvir edildiği çizimleri ilk kez gösterdi.

BBC, şimdiye dek yayın politikası gereği Peygamberin tasvir edildiği çizimler ya da görüntüleri yayınlamıyordu. Ancak Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırı sonrasında bu kuralı kaldırdı.

Saldırıda hayatını kaybeden karikatüristlerden Stéphane Charbonnier'in fotoğrafını yayınlayan BBC, o sırada derginin Hazreti Muhammed'in saygısızca karikatürünün yapıldığı kapağını da gösterdi.

İngiliz televizyonu böylece editöryal kılavuzundaki "Hazreti Muhammed hiçbir şekilde tasvir edilemez" maddesini de çiğnemiş oldu.

BBC'nin ilkekleri içinde bulunan bu kuralını kaldırdı. BBC'den yapılan açıklamada, kılavuzun eski olduğu ve kurumun özgürlük anlayışını yansıtmadığı için söz konusu kuralın değiştirildiği belirtildi.

Tansiyonun gergin olduğu, tüm dünya liderlerinin ortak açıklama yaptığı bu günlerde BBC'nin özellikle kural değiştirmesi eleştirilere neden oldu.

CHARLİ HEBDO İLK SAYISINDA KARİKATÜRLERİ YAYINLIYOR

Charlie Hebdo Çarşamba günü, saldırıdan sonra çıkacak olan ilk sayısında Hz. Muhammed (sav) karikatürleri basacak.

Fransız basınına açıklamalarda bulunan derginin avukatı Richard Malka, vazgeçmeyeceklerini söylemişti. Kapakta, "Herkes affedildi" başlığıyla, sözde Hz. Muhammed'in (sav) karikatürünün elinde "Je Suis Charlie" ("Ben Charlie'yim") yazılı döviz ve döktüğü gözyaşı dikkat çekiyor. Charlie Hebdo dergisi, geçen hafta meydana gelen ve 12 kişinin öldüğü katliamın ardından ilk sayısını çıkarıyor. Dergi 3 milyon adet basıldı. Derginin ilk sayısının kapağında Hz. Muhammed Efendimizin (sav) tasvirli bir karikatür yer alacak.

Charlie Hebdo çalışanları, derginin son sayısını Fransız liberasyon gazetesinin ofisinde hazırladı. Bugün piyasaya çıkacak olan son sayıysa 3 milyon adet basıldı. Charlie Hebdo dergisine geçtiğimiz hafta çarşamba günü düzenlenen saldırıda 12 kişi ölmüştü. Hayatını kaybeden derginin 5 karikatüristi arasında, yazı işleri müdürü Stéphane Charbonnier de vardı.

 

dünyabülteni