Baykal kurultay için harekete geçti

Baykal kurultay için harekete geçti

CHP'de seçim hezimetinin ardından Deniz Baykal, kurultay için düğmeye bastı. . Diğer taraftan Muharrem İnce'nin de genel başkanlık yarışına gireceği konuşuluyor

CHP'de Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından kurultay restleşmesi yaşanıyor. Parti içi muhalefetin seçim başarısızlığı nedeniyle istifa ve kurultay çağrısı yaptığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ulusalcı kanadın restine "bul imzayı topla kurultayı" restiyle karşılık verirken dün partisinin yetkili organı MYK'da hem seçim sonuçlarını hem de muhaliflerin kurultay çağrılarını değerlendirdi. Kulislerde ise kurultay düğmesine eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın bastığı konuşuluyor. 
 
CHP'DEN HODRİ MEYDAN 
Parti içi muhalefet ise Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü kurultay için gerekli olan 586 imza restine karşılık kolları sıvadı. Muhalifler örgütlerin nabzını tutarken CHP sözcüsü Haluk Koç muhaliflere "imzalar toplandığında hiçbirinin kurultayın toplanacağından şüphesi olmasın" diye seslendi. Parti yönetiminin imza toplanması aşamasında hiçbir delegeye baskısının olmayacağını söyleyen Koç, Muharrem İnce'ye de "Genel Başkan'ı eleştirecekseniz bunu grup başkan vekili sıfatıyla yapamazsınız" diye seslendi. Aralarında Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın da olduğu CHP'nin ulusalcı milletvekillerinden gelen istifa ve kurultay çağrısına CHP liderinden gelen sert açıklama, muhaliflerin tepkisine yol açtı. Kılıçdaroğlu'na bayrak açan isimler arasında bulunan İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, dün zehir zemberek bir açıklama yaptı. 
 
'YÜKÜ BAŞKASINA ATAMAZ' 
Kılıçdaroğlu'nun kendilerine yönelik eleştirilerini "eşi benzeri görülmemiş açıklamalar" olarak niteleyen Serter, "Genel Başkan'ın seçim sonucunun yükünü seçmene veya milletvekillerine atarak bu sorumluluktan kurtulması mümkün değildir. Kurultay için delegelerin harekete geçeceğine inanıyorum. Bu konudaki çabamız sürecek" dedi. İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de İhsanoğlu için çalışmadıkları yönündeki suçlamaya "Basın toplantısında açıklama yapan milletvekilleri, seçim süresi boyunca, yazılı olarak, TBMM çalışmalarına katılmakla görevlendirilmiştir. Üç başkanvekilinin ortak imzasıyla görevlendirme yazısı, 17 Temmuz 2014 tarihlidir. Yazıda 'Genel Kurul çalışmaları için görevlendirilen vekillerimizin Ankara'dan ayrılmamalarını, mazeretsiz olarak çalışmalara katılmalarını...' ifadesi yer almıştır" karşılığını verdi. 
 
DÜĞMEYE BAYKAL BASTI 
Kılıçdaroğlu'nun olağanüstü kurultay için gerekli 586 imzayı bulmaları restinin ardından parti içi muhalefet, örgütlerin nabzını tutmaya başladı. Kulislerde ise kurultay taleplerinin arkasında eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın olduğu dile getiriliyor. Baykal'ın seçimden hemen önce CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile bir araya gelmesi de partide genel başkanlık yarışını başlatmak üzere düğmeye bastığı şeklinde değerlendiriliyor. Baykal'ın bir yandan parti içi muhalefeti harekete geçirirken bir yandan da kavgalı olduğu Önder Sav ve ekibinin kurultayla ilgili nabzını tuttuğu öne sürülüyor. 
 
İNCE DE BAYRAK AÇIYOR
Seçim sonuçlarını ağır bir dille eleştiren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin ise bugün yapacağı basın toplantısıyla parti yönetimini sert bir dille eleştirmesi bekleniyor. Dün yapılan MYK toplantısına katılmayan İnce'nin basın toplantısını tek başına yapacağı ve kurultay talebinde bulunacağı belirtiliyor.
 
PARTİ STRATEJİSİ MYK'DA BELİRLENDİ
Kılıçdaroğlu seçimleri ve kurultay taleplerini dün MYK toplantısında kurmaylarıyla değerlendirdi. Toplantıya ilişkin açıklama Parti Sözcüsü Haluk Koç'tan geldi. Koç, "İmza sayısı toplandığı zaman, herkesin, kurultayın istenilen gündemle toplanacağını bilmesi gerekir" dedi. Diğer taraftan muhaliflere karşı yol haritası da MYK'da belirlendi. "Bu ekibin tabanda karşılığı yok. Disiplin mekanizması partide gereksiz çalkantı yaşatır. Kendileri dışında da imza bulamazlar" değerlendirilmesinin yapıldığı öğrenildi. CHP'den HDP'ye oy kayması tartışıldı. Pazar günü ikinci kez yapılacak MYK'da ise, 'Erdoğan'lı Çankaya' stratejisinin belirleneceği öğrenildi. (Sabah)