Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Batman nereden geliyor, nereye gidiyor?

İnşallah 15 Nisan Pazar günü Batman"da Kutlu Doğum etkinliği yapılacak. Önceki yıllarda yapılanlar göz önüne alındığında, bu etkinliğin çok muhteşem geçeceği hemen anlaşılmaktadır. Şu ana kadar yapılan hummalı çalışmalar bunu gösteriyor.

Şehri gezenler, caddelerinde ve sokaklarında dolaşanlar, Batman"ın tarihi boyunca hiçbir şey için böylesine yoğun bir çalışma içine girmediğini görecektir. Yedisinden yetmişine herkes günlerdir Peygamber (s.a.v) Efendimizin Mevlüd etkinliğini beklemektedir.

Gerçekleşecek olan bu muhteşem manzaraya Batman dışından Müslümanların mutlaka şahidlik etmelerini isterim.

Özellikle İslam adına konuşan, yazan, çizen, İslam davasına omuz veren, taşın altında eli olanların mutlaka miting alanında bulunmalarını isterim.

Katılımı artırmaları için değil, zaten geldiklerinde şehrin tamamının bu etkinlikte olduğunu göreceklerdir.

Sadece ihtişamı görmeleri için değil, etkinlik boyunca halkın içine girerek, kadın erkek ve özellikle gençleri yakından izlemelerini, İslâmi hassasiyetlerine ve Peygamber"e (s.a.v) olan sevdalarına şahid olmalarını tavsiye ederim.

Hatta etkinlikten sonra hemen ayrılmamalarını, bu etkinlik için çalışanları, Batman"da İslam adına koşuşturanları birebir tanımalarını, faaliyetlerini yakından görmelerini tavsiye ederim.

Ve bütün bunlardan sonra Batman"ın bugünlere nasıl ve nerelerden geldiğini anlamaya çalışmalarını isterim.

Bütün bunları "Efendim, Kürt halkı dindardır, Peygamber denilince hemen bu şekilde meydanlara iner" gibi sözlerle izah etmeye çalışmanın ne kadar cahilce ve ezberce bir söz olduğunu anlamalarını isterim. Gerçi bu da güzel bir meziyettir fakat asıl gerçeği görememektir.

Bütün bunların özellikle bin dokuz yüz seksenden bu yana yapılan disiplinli ve şuurlu çalışmalara dayandığı ülkenin batısındaki Müslümanlar tarafından anlaşılması çok elzemdir.

O çalışmalar esnasında ulaşılmadık bir tek köyün kalmadığı, İslam"ın derdiyle dertleşmek adına kapısı çalınıp konuşulmadık bir tek mollanın, bir tek imamın, bir tek âlimin kalmadığı kenttir Batman!

Hem de bu insanların kapıları bir defa değil, defalarca çalınmış, kovuluncaya kadar çalınmış, Müslümanca bir hayata katkıları istenmiş ve önemli ölçüde başarılı olunmuştur.

Bir tek öğrencinin namaz kılmadığı, bir tek öğrencinin İslami düşünceye sahip olmadığı liselerde İslam"ın nasıl en etkin hale getirildiği soruşturulmalı, bunları kimlerin nasıl yaptığı bilinmelidir.

Bölgedeki bütün camilerin yıllarca gençler tarafından nasıl doldurulduğu, arı kovanı gibi her köşede bir Kur"an, bir Siyer, bir fıkıh çalışmasının nasıl yapıldığı şu anda yaşayanlardan detaylıca öğrenilmelidir.

Bütün bunların sayısız engellemelere rağmen yapıldığı unutulmamalıdır.

İşte o yıllardan bu yana imanının imtihanını defalarca veren bir şehrin adıdır Batman!

Peygamber sevdasının kök salması için, Müslümanca bir hayatın kabul görmesi için nice bedeller ödeyen, mallarını, canlarını ve ömürlerini İslam davası uğruna harcayan bir yerin adıdır Batman!

Bir taraftan rejimin, bir taraftan sapık ideoloji mensuplarının, insanımızı küfür rüzgârlarından korumak için sayısız yiğitlerini şehit veren bir memleketin adıdır Batman!

Yani demek istediğimiz odur ki, Batman gerçekten muhteşemdir ve ihtişamının varıp dayandığı böylesine sağlam kökenleri vardır. Batman, işte buralardan gelmektedir.

Şimdi bu ülkede İslam adına Batman"ı düşünmeden, Batman"ı hesaba katmadan, Batmansız projelerin ne kadar geçerli olacağını anlamalarını isterim.

Batman"ın sadece kendisini dindar bir kent olarak düşünmek de eksiktir.

Batman"ın şu anda bu ülkenin nerelerini beslediği, nerelere kaynaklık ettiği kesinlikle bilinmelidir.

 

Ve Batman nereye gidiyor. Bütün bunları iyi algıladıktan sonra Allah"ın izniyle Batman"ın nereye gittiğini kestirmek o kadar zor değildir.

İdeal bir İslam merkezi. Her yönüyle örtüşmese de, Farabi"nin Medînetülfâdıla"sı.

Bu arada Batmanlı kardeşlerime de seslenmek istiyorum. Bu ideali gerçekleştirmek herkesten çok sizin omuzlarınızdaki bir yüktür.

Batmanlı Peygamber Sevdalıları bugün bulundukları yerden bir adım daha öne çıkmalıdır, bir inisiyatif almalıdır.

Çünkü meydanları yüz binlerce Peygamber Sevdalısıyla dolup taşan bir şehrin siyasi ve sosyal fotoğrafı da ona paralel olmalıdır.

doğruhaber

Bu yazı toplam 1996 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar