Batılıların yüzsüzlüğü

Eski sömürgeleri İngiltere ve Fransa'ya damardan bağlayan 'olağanüstü' anlaşmalar ve teamüller var. Siyasi, ticari, askeri, kültürel"

İngiltere, asırlarca sömürdüğü Asya ve Afrika ülkeleri ile Commonwealth ("İngiliz Uluslar Topluluğu") çatısı altında -güya ortak menfaatlere dayalı- bir 'beraberlik' sergiliyor.

Londra nere, Nairobi nere?

Ama ilişkiler öyle sıkı fıkı ki, Kenya'da zevkine "zenci" öldüren bir İngiliz asilzadesi Nairobi Mahkemesi tarafından serbest bırakılabiliyor!

Fransa'nın da eski sömürgeleriyle çok özel, çok yakın ilişkileri var.

Öyle ki, mesela Senegal'de ballı bir ihale Fransız firmalarına verilmediği zaman Fransa Cumhurbaşkanı Senegal Cumhurbaşkanı'nı arayıp fırça atabiliyor.

***

İngiltere'nin Brunei Sultanlığı ile, Fransa'nın Mali Cumhuriyeti ile içli dışlılığı yadırganmaz"

Anglo-Afrika, Franko-Afrika zirveleri yadırganmaz"

ABD-Meksika ortak bakanlar toplantıları yadırganmaz"

Washington nere, Riyad nere? Washington nere, Kahire nere? Washington nere, Amman nere? Ama ABD'nin Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ile stratejik işbirliği de yadırganmaz"

ABD-İsrail birliğini yadırgamak zaten kimsenin aklının ucundan bile geçmez"

İsrail'in ta Güney Amerika'daki Peru ile safları sıklaştırmasını yadırgayan da yok"

Gelin görün ki, Türkiye'nin yakın komşularıyla ilişkilerini düzeltmesi acayip bulunuyor, ayıp sayılıyor, fena halde yadırganıyor!

***

Batılılar, dünyanın öbür ucundaki devletlerle can ciğer kuzu sarması olabilirler, ama Türkiye yanı başındaki devletlerle barışı, güvenliği, istikrarı ve ekonomik kalkınmayı teminat altına almaya matuf anlaşmalar imzalayamaz!

Batılılar Asya ve Afrika'daki sömürü düzenlerini sürdürebilirler, ama Türkiye tarihi paylaştığı kardeş komşu ülkelerle ortak menfaatlere dayalı ilişkiler kuramaz!

İngiltere ve Fransa'nın Asya-Afrika ülkeleriyle imzaladığı özel anlaşmalar, oluşturduğu ittifaklar, kurduğu uluslararası teşkilatlar Avrupa Birliği üyeliği ile çelişmiyor, ama Türkiye'nin İran'dan doğalgaz alması Avrupa Birliği'nden kopuş anlamına geliyor!

Batı basınındaki "eksen kayması" edebiyatının özeti budur.

***

"Türkiye bizim uşağımızdır, öyle kalmalıdır" diyor Batılılar.

'Böl, parçala, yönet' siyasetlerinin bekası için Müslüman komşularımızla didişmeyi sürdürmemizi talep ediyorlar.

Bu talebe verilecek bir tek karşılık var:

Haydi ordan!

Bu yazı toplam 3534 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar