Batı Şeria'da 2 Bin 100 yeni Konut Kararı

Batı Şeria'da 2 Bin 100 yeni Konut Kararı

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberinde, yeni yerleşim birimlerinin Batı Şeria'daki mevcut Yahudi yerleşim yerine ek olarak yapılacağı belirtildi.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberinde, yeni yerleşim birimlerinin Batı Şeria'daki mevcut Yahudi yerleşim yerine ek olarak yapılacağı belirtildi.

Haberde bunun henüz "ilk karar olduğu ve kesin onay çıkmadan değişikliğe uğrayabileceği" belirtildi. Bu kararın uygulanmaya konulması durumunda Batı Şeria'ya binlerce yeni Yahudi yerleşimci daha gelmiş olacak.

Yeni Yahudi yerleşim yeri kararının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Barak Obama ile bugün yapacağı görüşmenin hemen öncesine denk gelmesi dikkati çekerken, İsrailli yetkililerden ise konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Filistin'den karara tepki

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail hükümetinin Batı Şeria'da 2 bin 100 yeni konut inşa etme kararını kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in, Filistin halkına karşı kuşatıcı düşmanlığının tırmanması bağlamında alınan bu karar, aynı zamanda uluslararası toplumun iradesine ve uluslararası meşru kararlara açıkça bir meydan okumadır" denildi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Ortadoğu Dörtlüsü ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden de "sorumluluklarını yerine getirmesi ve İsrail hükümetinin izlediği politikayı dizginlemesi" talebinde bulundu.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası topluma göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

Yahudi yerleşim birimlerine Yahudi olmayanların girişine ise izin verilmiyor.

AA