Başörtüsü Eylemlerinde Bu Hafta(FOTO)

Başörtüsü Eylemlerinde Bu Hafta(FOTO)

Sakarya'da 524., Konya'da 420.,

Kurban’ın Kardeşliği ve Dayanışması Tüm Yıl Sürsün

 

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, 524. Hafta açıklamasında Kurban’ın “Müslümanların kendi rızıklarından ayırdıkları payı, insanlarla paylaşmak” anlamına geldiğine dikkat çekilerek, bu dayanışma ruhunun tüm yıl sürmesi temenni edildi

 

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, Kurban Bayramı’nın üçüncü gününe denk gelen 524. Hafta açıklamasına “Bayramın ülkemize ve halkımıza hayırlar getirmesini niyaz ediyoruz.” temennisi ile başladı. Platform adına Sakarya Dayanışma Derneği’nden Şafak Yeşil’in okuduğu açıklamada Hac Suresi’nden ayetler okunarak, “Kurban’ın etinin “isteyen yoksula da istemeyen yoksula da” verilmesini, emir kipiyle şart koşmuştur. Kurban bu anlamıyla; Müslümanların kendi rızıklarından ve nefislerinden ayırdıkları bir payı, insanlarla paylaşmasını emreden bir infak emridir. Bu payın sahipleri de çok açık bir şekilde yoksullardır. Bu vesileyle,  Allah’a adadığımız kurbanlarımızı, çevremizdeki ve yakınımızdaki yoksullara ve muhtaçlara verirken, şehrimizdeki mülteci kardeşlerimizi de unutmamamız gerektiğini hatırlatmak isteriz.” mesajı verildi.

 Kurban Bayramı’nda işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleşen Mescid-i Aksa baskınları, Suudi Arabistan’daki facia ile Yemen’deki intihar eylemi de gündeme getirildi. Açıklamada, “Kudüs’te Mescid-i Aksa’da siyonist çetenin zulmü kan dökmeye devam ederken, Suudi işgali altındaki Mekke’de de, arka arkaya yaşanan iki ihmal vakası sonucu yüzlerce Müslüman hayatını yitirdi. Bunca acının yanında yine bayram sabahı Yemen’in başkenti Sana’da bayram namaz için toplanan Şii halka ait bir camiide İŞİD tarafından yapılan bombalama olayı da, bu bayramın kahredici bir diğer olayı idi. Yakamızı bırakmayan bunca felaketin, İslam coğrafyasındaki bunca acı zulüm ve şiddetin sorumlusu maalesef öncelikle bizlere ve İslam dünyasının yöneticilerine aittir. Halklarına barış, huzur ve güvenlik sağlayamayan iktidarların hiç bir özrü, “dış güçler bölgemizi karıştırıyor” mazereti kabul edilemez. Eğer İslam toprakları bu kadar kolay karıştırılabiliyorsa bunun sebebi de şüphesiz bölge ülkelerinin yöneticileri-iktidarlarıdır.” İfadeleri kullanıldı. Eylem, dua ile son buldu.

 

SAÖP 524. hafta basın açıklaması

Değerli Sakarya halkı

Öncelikle, içinde bulunduğumuz mübarek kurban bayramının ülkemize ve halkımıza hayırlar getirmesini niyaz ediyoruz.

Rabbimiz Kur’an’ı Kerim’de  Hacc suresinde şöyle buyuruyor;

34. Biz her ümmet için kurban usulünü belirlemişizdir ki, kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üstüne Allah’ın ismini ansınlar. Sizin tanrınız tek olan Allah’tır; o halde yalnız O’na teslim olun. Alçak gönüllü, saygılı kişileri muştula.

35. Onlar öyle insanlardır ki, Allah anıldığında kalpleri titrer; başlarına gelene sabrederler, namazı gözetirler. Ve kendilerine sunduğumuz rızıktan infak ederler.

36. Biz kurbanlıkları da sizin için Allah’ın dininin işaretleri kıldık. Sizin için bunda hayır vardır. Onlar ayakları üzerine sıralanmış halde dururken, üzerlerine Allah’ın ismini anın. Yanları yere yaslandığı zaman da onlardan yiyin; isteyen yoksulu da istemeyen yoksulu da doyurun. Allah o kurbanları sizin hizmetinize verdi ki, şükredebilesiniz.

37. Onların ne etleri ne de kanları Allah’a asla ulaşmaz; fakat sizin takvanız O’na ulaşır. Onları size bu şekilde boyun eğdirdi ki, sizi hidayete erdirdiği için Allah’ı yücelterek anasınız. Güzel düşünüp güzel davrananlara müjde ver.

38. Allah, iman edenleri savunur. Şu da kuşkusuz ki, Allah hiçbir haini, hiçbir nankörü sevmez
.”

Kurban insanoğlunun senenin 364 günü kendi nefsi için besleyip kestiği hayvanları, senenin sadece  bir günü o da Hac’da olanlara, Allah için kesmelerine ilişkin bir emirdir.

İslam mezheplerince de , hac vazifesini yapanların dışında da Kurban kesilmesi, sünnet veya vacip olarak görülmüş, teşvik edilmiştir. Allah adanan kurbanın yoksul insanlar arasında paylaşılması bu ibadetin en önemli rüknü ve asli amacıdır. Yukarıda zikrettimiz ayet te çok açık bir şekilde “kurban”ın etinin “isteyen yoksula da istemeyen yoksula da” verilmesini, emir kipiyle şart koşmuştur.

Kurban bu anlamıyla; müslümanların kendi rızıklarından ve nefislerinden ayırdıkları bir payı, insanlarla paylaşmasını emreden bir infak emridir. Bu payın sahipleri de çok açık bir şekilde yoksullardır.

Bu vesileyle,  Allah’a adadığımız kurbanlarımızı, çevremizdeki ve yakınımızdaki yoksullara ve muhtaçlara verirken, şehrimizdeki mülteci kardeşlerimizi de unutmamamız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bu bayram maalesef ümmetin işgal altındaki iki kıblesin de de acılarla dolu geçti.

Kudüs’te mescid-i aksada siyonist çetenin zulmü kan dökmeye devam ederken, suudi işgali altındaki mekke’de de, arka arkaya yaşanan iki ihmal vakası sonucu yüzlerce müslüman hayatını yitirdi. Bunca acı nın yanında yine bayram sabahı Yemen’in başkenti San’a ‘da bayram namaz için toplanan şii halka ait bir camiide İŞİD tarafından yapılan bombalama olayıda, bu bayramın kahredici bir diğer olayı idi. Bayram maalesef ülkemizde de devam eden çatışmalar dolayısıyla ölen sivil vatandaşların ve güvenlik güçlerinin acılarıyla hüzünlendi.

Aziz dostlar

Yakamızı bırakmayan bunca felaketin, İslam coğrafyasındaki bunca acı zulüm ve şiddetin sorumlusu maalesef öncelikle bizlere ve islam dünyasının yöneticilerine aittir. Halklarına barış  huzur ve güvenlik sağlayamayan iktidarların hiç bir özrü, “dış güçler bölgemizi  karıştırıyor”mazereti kabul edilemez. Eğer islam toprakları bu kadar kolay karıştırılabiliyorsa bunun sebebi de şüphesiz bölge ülkelerinin yöneticileri-iktidarlarıdır.

Ancak iktidarları bu kadar sorumsuz ve liyakatsiz hale gelmesinde de şüphesiz iktidarlar karşısında ümmetin maslahatını savunamayan “saray ulemasının” payı da çok büyüktür. Ve bizim hissemize de böylesi liyakatsiz ve itibarsız iktidarları ve onların oyuncağı olmuş ulemaya karşı bir itiraz ve direniş geliştiremediğimiz için büğyük bir pay düşmektedir şüphesiz.

Aziz sakaryalılar

Tüm bunlara rağmen geleceğe ilişkin ümidimiz muhafaza etmek niyetindeyiz.

Büyük acılarla ve küçük sevinçlerle idrak ettiğimiz bu kurban bayramının önümüzdeki günlerde halkımıza barış ve huzur getirmesi için bir uyanışa vesile olmasını temenni ediyoruz.

 

Ey Rabbimiz

Bizlere, rızkımızı uğrunda kurban edecek bir takva nasip et.

Elimizi zulüm karşısında güçlendir,

Dayanışmamızı arttır

Ayaklarımızı sabir tut

Bizleri rahmetinle kuşat.

AMİN

 

 

SAÖP adına Sakarya Dayanışma Derneği

 

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu 420. Hafta Basın Açıklaması

Konya inanç özgürlükleri platformu 420. kez toplandı. Bayrama rağmen akan müslüman kanının durmamasına dikkat çeken bir basın açıklaması yapan platform üyeleri''Eyvah ki ne eyvah! Sevinçlerimizin kaynağı bir bayram yine kana bulanmakta yine hüzne gark olmakta.'' dedi. Platform adına açıklama yapan Ali ERÖZ En'am suresi 162. ayeti okuyarak başladığı konuşmasında ''Bereketini umduğumuz, kendisinin gelmesi ile sevinçlerimizin arttığı bayram günlerini idrak etmekteyiz. İlahi rahmetten üzerimize dökülen bereket gönüllerimizi ve gönüllerimizdekileri bereketlendirsin, İslam ümmetinin izzetini arttırsın, üzerimize rahmet ve bereket yağdırsın. '' temennilerinde bulundu. Mekke'de hacıların hayatlarını kaybetmelerine yol açan izdihama da değinen Eröz, haccorganizasyonu Suud'un elinden alınmalı dedi.