Başörtüsü düzenlemesine iptal davası

Başörtüsü düzenlemesine iptal davası

Ortaöğretimde başörtüsü yasağını kaldıran yönetmeliğin kabulünün ardından, Türkiye Barolar Birliği düzenlemenin iptali talebiyle Danıştay 8. Daire'de dava açtı.

Türkiye Barolar Birliği, 22 Eylül Pazartesi Bakanlar Kurulu'ndan sonra açıklanan ve ortaöğretimde başörtüsü yasağını kaldıran karara ilişkin yönetmeliğin durdurulması istemiyle Danıştay 8. Dairesi’nde iptal davası açtı. ‘Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’ adlı düzenlemenin iptaline dair dava açan Barolar Birliği, şu gerekçeyi gösterdi:

“Din ve vicdan hürriyetine ilişkin korumanın dışına çıkılarak dini ve ideolojik kavramlar üzerinden çocuklar arasında ayrımcılık yapıldığı, çocuğun yüksek menfaati gözetilmeden kamu gücü kullanılarak Anayasa'ya aykırılık yaratıldı."

Düzenlemenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na ve yasal mevzuata da aykırı olduğu öne sürülen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Türkiye Barolar Birliği tarafından açılan bu dava, örtünme özgürlüğüne karşı bir duruş olmayıp; örtünmeme özgürlüğünü korumaya yönelik bir adımdır. Türbana karşı bir duruş değil, türbanın 9 yaşa indirilmesine karşı bir çıkıştır."

"9 yaşındaki bir çocuğun özgür iradesini kullanarak tüm yaşamını etkileyebilecek önemli kararlar verebilmesinin mümkün olmadığını" ifade eden Barolar Birliği, “Aksinin kabulü, rüşt yaşının dokuza çekilerek bu yaştaki çocuklara ülkeyi yönetme sorumluluğunun da verilebileceği şeklinde bir ‘çarpık’ mantığın da kabulü sonucunu doğuracaktır” dedi.

Türkiye Barolar Birliği, gözlenen kayıtsızlığın devamı halinde bundan sonraki adımın kız-erkek okulları ve toplu taşıma araçlarında kadın-erkek ayrımına gelebileceğini söyleyerek, “Hususu kamuoyunun dikkatlerine saygılarımızla sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA