Başörtüsü Düşmanı  Rektör İstanbul'da Konferans Verecek !

Başörtüsü Düşmanı Rektör İstanbul'da Konferans Verecek !

125 kız öğrenciye zorla başını açtıran İslam Akademisi Rektörü Shuhrat Yavgaçev İstanbul’da bir sempozyuma katılıyor.

125 kız öğrenciye zorla başını açtıran İslam Akademisi Rektörü Shuhrat Yavgaçev İstanbul’da bir sempozyuma katılıyor.

Özbekistan’da bir süredir 28 Şubat rüzgarları esiyor. Başörtüsünü yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Taşkent’teki İslam Akademisi’nde okuyan 125 kız öğrencinin okula başörtüsüyle girmesi engellendi. Başını açmak istemeyen 65 öğrencinin Akademi’den kaydı silindi. Kalan 60 kız öğrenci ise başlarını açarak ‘dinî’ eğitimlerine devam ediyor. Diğer üniversite, yüksek okul, enstitü vb okullara ise zaten başörtülü öğrenciler alınmıyor.

İşte bu uygulamaların sorumlularından İslam Akademisi Rektörü Shuhrat Yavgaçev, İstanbul’daki İbni Haldun Üniversitesi’nin düzenlediği “21. Asır Tehditleri ve İslam Marifeti” sempozyumuna konuşmacı olarak katılıyor. Kız öğrencilere zorla başını açtıran Yavgaçev, bugün başlayan sempozyum için İstanbul’a geldi. Özbekistan’ın müstakilliği döneminin komünist eğilimlileri arasında, Yavgaçev ismi ön sıralardaydı.

Özbekistan Dini İdaresi (Diyanet İşleri), İslam Kerimov döneminden beri dini baskılara destek veriyor. Dini idarenin başkan yarımcısı, eski bir MXX (Milli Güvenlik Servisi) görevlisi olan Dilşod Haşimov. MXX Mirziyayev göreve geldikten kısa bir süre sonra işkence ve yolsuzluk suçlamaları sonucunda lağvedilmişti. Ancak MXX yerine kurulan DXX da aynı çizgide zulümlerine devam ediyor. İdare’nin bir diğer Başkan Yardımcısı Abdulaziz Mansur da  İbni Haldun Üniversitesi’nin düzenlediği sempozyumun konuşmacıları arasında. Mansur, kız öğrencilere başörtüsünü yasaklayan 666 sayılı “Orta Dereceli Okullarda Forma Düzenlemesi” yasasıyla ilgili soruları cevapsız bırakmıştı.

İbni Haldun Üniversitesi’nin bugün başlayan “21. Asır Tehditleri ve İslam Marifeti” sempozyumunda Shuhrat Yavgaçev gibi din düşmanı bir ismin yer alması, Türkiye’deki Türkistanlılar tarafından tepkiyle karşılandı.

 

 

Kaynak : Türkistander Haber Merkezi