Başörtülü Anne'ye Linç Girişimi

Başörtülü Anne'ye Linç Girişimi

Bir grup Gezi eylemcisinin ağır saldırısına maruz kalan Zehra Develioğlu’na linç girişimi katlanarak devam ediyor. Bir kısım gazete ve yazarlar mağdura saldırı konusunda ittifak yapıyor.

Gezi olayları sırasında Kabataş’ta bebeğiyle birlikte bir grubun fiziki ve sözlü saldırısına uğrayan Zehra Develioğlu’na yönelik linç girişimi acımasızca devam ediyor. Montajlı görüntülerin ardından 6 aylık bebeğiyle birlikte darp edilen genç kadın, ‘adli tıp raporları’ yok sayılarak yalancılıkla suçlandı. Paralel medya, linci fantezi boyutuna taşırken, sosyal medyada ise ağır hakaret ve küfürlerle lince devam edildi. Gazeteci Hasan Cemal daha da ileri giderek genç kadını “28 Şubat’ın Fadimesi”ne benzetti. CHP ise gezicilerle birlikte adliyeye suç duyurusuna koştu. Genç kadını hedefe oturtan kirli ittifak tacize uğrayan kadına yeniden aynı linci yaşattı. Zehra Devcioğlu’nu yönelik linç girişimi 13 Şubat’ta Kanal D Haber’de 1 Haziran 2013 tarihli bir video görüntüsü yayınlandı. Haberleştirilen ve montajlanan görüntülerde Zehra   Develioğlu’nun saldırıya uğramadığı, ağız dalaşı yaşandığı  öne sürüldü.

28 ŞUBAT’IN FADİMESİ...

Kabataş’ta saldırının mağduru Zehra Develioğlu’nu lincin dozu  artarak sürdü. Gazeteci Hasan Cemal, Develioğlu için ağır ifadeler kullandı. Bugün TV’de konuşan Cemal, çirkin bir karalamaya imza attı. Hasan Cemal: “Burada eğer hakikaten bu olay olmuş olsa idi, çok daha farklı gelişirdi işler. İktidar da bunun peşini bıraktı. Görüntüler elimizde var dediler böyle açıklamalar da geldi. Üzerinde durduğum şu. 28 Şubat’a askerin Fadimesi vardı.”

Sunucu: “Çok ağır olmadı mı?

HC: “28 Şubat’ta askerin Fadime’si yok muydu? Bugün de burada kullanılan bir durum var”

RADİKAL REZALET 

Radikal Gazetesi’nin internet sayfasında da Zehra Develioğlu ile ilgili haberde skandal bir başlık kullanıldı.  Zehra Develioğlu’nun saldırı ifadesine fantezi yakıştırması yapan sosyal medyanın ahlaksız yazarlarına uyan Radikal de, Develioğlu’nun fotoğrafı üzerine ‘Üzerine işeme fantezisi’ yazdı.

MAĞDUR SUÇLANDI

Görüntüleri izleyen İsmet Berkan ve Develioğlu ile görüşen Balçiçek İlter’in özürleri Hürriyet’in birinci sayfasında yeraldı. Berkan, “Bundan yedi ay önce kendimden o kadar da emin konuşmamalıydım” derken, İlter, “Bu ayıp bana ait değil, kadının beyanı esastır” dedi.

AHLAKSIZ BENZETME

Devam eden süreçte ise Zehra Develioğlu köşe yazarlarının hedefinde olmayı sürdürürken, en ağır itham Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz’dan geldi. Develioğlu’nun anlattıklarına porno muamelesi yapan Yılmaz “Ve kadının ailesine bir önerim var: anlattığı öykü, Grinin Elli Tonu tadında. Hanımefendiyi, içine girdiği bu bunalımdan kurtarmak için acaba nefesi kuvvetli bir hocaya mı götürseniz diyorum” dedi. 

Ahlak sınırı zorlanıyor

15 Şubat’da görüntüyü gazeteler daha geniş işledi. Zehra Develioğlu’na ilişkin görüntüler manşetlere taşınırken, köşe yazarlarının da malzemesi haline geldi.  

-Hürriyet: Gazetenin arikatüristi Latif Demirci’nin çirkin saldırıya ilişkin alay içeren karikatürünün görsel olarak kullanıldığı haberde, Kanal D’nin montaj görüntülerine yer verildi. “Zehra Hanım şimdi konuşsun” dendi.

- Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Kabataş saldırısını “Şimdi kimin suratına tüküreceğiz”  dedi.

-MİLLİYET: CHP’nin söylemi ‘Erdoğan, Kabataş’ta suçüstü yakalandı’ ifadelerini manşetine taşıdı. 

-TARAF: “İki korkunç yalan bitti” sürmanşet haberinde, CHP’nin Başbakan Erdoğan için suç duyurusunda bulunduğuna yer verildi.

-CUMHURİYET: “Dokuz ayın ardından yayınlanan güvenlik kamerası görüntüleri Başbakan’ın ve mağdur Z.D.’nin iddialarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu” denildi. 

-ZAMAN: “Kabataş muamması” manşeti altında  “Kabataş’ta darp iddiaları kutuplaştırma senaryosu muydu” başlığıyla analiz yayınladı.

-BUGÜN: “Kabataş polemiği” başlığıyla gördüğü haberde CHP milletvekili Aylin Nazlıaka’nın “Olay bir devlet provokasyonu. Gencecik canlar öldü. Kanları bu suça ortak olan herkesin eline bulaştı” ifadelerine yer verdi.

-YURT: “Erdoğan’ın iki yalanı” manşetiyle çıkan gazetede Kabataş saldırısı için, “Kanal D’nin yayınladığı kamera görüntüsü bunun yalan olduğunu ortaya koydu.

-VATAN: Birinci sayfasından “Kabataş için özür dileyin” başlığıyla haberi veren gazete, “Gezi’de saldırıya uğradığı iddia edilen Z.D. ile ilgili görüntüler tartışma başlattı^” diyerek CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı suçlayan sözünü verdi. 

“Görüntüler, başörtülü kadına darp iddiasını doğrulamadı”

Kanal D Haber’deki 13 Şubat saat 19.00’daki bülteninin ardından 14 Şubat için hazırlanan gazetelerde Zehra Develioğlu haberleri vardı.

-Hürriyet: Sürmanşetine taşıdığı haberde “Gezi’deki iddia kamerada yok” başlığını kullandı. 

-Milliyet: İlk sayfasında kullandığı haberde “Kamerada şiddet görüntüsü çıkmadı” ifadesini kullanan gazete, “Develioğlu’nun yanından bazı eylemcilerin geçtiği ancak saldırı olmadığı görülüyor” dedi .

-Vatan: Birinci sayfasından gördüğü haberde “Kamerada yok” başlığını atan gazete, “Görüntülerde saldırı yok, söz dalaşı var” diye yazdı.

-ZAMAN: Sürmanşete taşıdığı haberde “Görüntüler, başörtülü kadına darp iddiasını doğrulamadı” denildi.

-Habertürk: Sürmanşetten verdiği haberde “Görüntülerde saldırı da yok, elleri eldivenli üzerleri çıplak grup da” ifadelerini kullandı.

-RADİKAL: Birinci sayfadan gördüğü haberde “Kabataş görüntüleri yalanlandı. Kanal D Haber görüntüleri yayınlandı, saldırı yok” denildi

-RADİKAL Sürmanşetten “Kabataş yalanını kamera gördü” dedi.

-BİRGÜN: Manşetten “Yalanınız batsın” diyen gazete, “İddiasına karşılık görüntülerde herhangi bir saldırıya rastlanmıyor” ifadelerini kullandı.

-SÖZCÜ: Birinci sayfasından “Yılın yalanı” başlığını atan gazete, “O görüntüler dün ortaya çıktı. Görüntülerde dayak ve taciz olmadığı anlaşıldı” dedi.

KONUŞARAK O ANLARI YENİDEN YAŞADI

Zehra Develioğlu, avukatıyla birlikte Anadolu Ajansı’na konuştu ve saldırının gerçek olduğunu belirterek, görüntüler yayınlansa bile buna inanmak istemeyen çok sayıda kişi olduğunun altını çizdi. Adli Tıp Raporları da Zehra Develioğlu ile bebeği Zeynep’in vücutlarındaki darp izleri 
tespitleri paylaşıldı.