Başkent yeni metro hattına yarın kavuşuyor

Başkent yeni metro hattına yarın kavuşuyor

Ankaralıların uzun süredir beklediği 15,5 kilometrelik Batıkent-Sincan metro hattı yarın Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Rajoy'un birlikte yapacağı açılışın ardından hizmete girecek.

Ankaralılar, uzun süredir heyecanla beklediği yeni metro hattına yarın kavuşacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un birlikte açılışını yapacağı Sincan-Batıkent Metrosu yarından itibaren yolcu taşımaya başlayacak.

Uzunluğu 15,5 kilometre olan ve yer teslimi 28 Şubat 2012'de yapılan hattın, inşaat, elektromekanik ve sinyalizasyon sistemlerinin kuruluşu da dahil olmak üzere 2014 sonunda tamamlanması öngörülüyordu. Ancak Bakanlığın çalışmaları hızlandırmasıyla vatandaşlar, şubat ayında yeni hatta metro konforu yaşayacak.

Test seferlerine yaz aylarında başlanan ve 11 istasyondan oluşan hat, Kızılay-Batıkent metro hattına entegre olacak.

Başbakan Erdoğan'ın, ilk test sürüşünü de yaptığı hat, Batı Merkezi, Mesa, Botanik, İstanbul Yolu, Eryaman 1-2, Eryaman 5, Devlet Mahallesi, Harikalar Diyarı, Fatih, GOP, OSB-Törekent istasyonları ile hizmet verecek.

Yolcular, Sincan'dan Batıkent'e 23 dakikada, Sincan'dan Kızılay'a 44 dakikada ulaşabilecek.

Ankara'nın metro tarihçesi

Ankara'da metro çalışmaları, 1982 yılında başladı. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle tamamı dış kredi ile karşılanması şartıyla 1987 yılı Devlet Planlama Teşkilatı yatırım programında yer alan metro, 1988 yılında ihale edildi. YİD modelinin uygulanabilir olmadığı gerekçesiyle, proje Eylül 1991'de Büyüşehir Belediyesi tarafından anahtar teslimi sistemine dönüştürüldü. Belediye, metronun yapım sözleşmesini 18 Aralık 1992'de UTDC konsorsiyumu ve yerli ortağı Gama-Güriş ile imzaladı.

Kızılay, Sıhhıye, Ulus, Kültür Merkezi, Akköprü, İvedik, Yenimahalle, Demetevler, Hastane, Macunköy, Ostim ve Batıkent istasyonlarından oluşan ve 14,6 kilometre uzunluğundaki Batıkent-Kızılay Metro hattı 28 Aralık 1997, 8,5 kilometre uzunluğundaki Dikimevi-AŞTİ Ankaray hafif raylı sistemi ise 30 Ağustos 1996'dan bu yana hizmet veriyor.

Ankara'da artan trafik nedeniyle ulaşımda yaşanan sorunlar üzerine 2000'li yılların başında Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kızılay-Çayyolu (1 ve 2), Sincan-Batıkent ve Tandoğan-Keçiörenmetro hatlarının yapımına başlandı.

Batıkent-Sincan hattı

Yarın açılışı yapılacak Batıkent-Sincan metro hattının yapım çalışmalarına Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Şubat 2001 tarihinde başlandı. Batıkent -Törekent arasında 15 bin 630 metre hat ve 11 istasyon olarak projelendirilen ve maddi imkansızlıklar nedeniyle yarım kalan söz konusu hattın yapım işi, 25 Nisan 2011'de imzalanan protokolle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredildi.

Bakanlığın, 2011 yılının Haziran ayında çıktığı ihale sonucunda hattın yapım işini Comsa ve Açılım İnşaat Ortak Girişimi üstlendi. Söz konusu ortak girişim grubu ile 9 Şubat 2012 tarihinde sözleşme imzalanarak hattın yarım kalan bölümünün yapımına başlandı. İnşaat kısmı tamamlama işi ihale bedeli 110 milyon 612 bin 560 lira, inşaat kısmının tamamlanma tarihi 27 Şubat 2014 olan hattın, elektromekanik ve sinyalizasyon dahil bitiş tarihi 2014 sonu olarak öngörülüyordu.

Ankaralılar, yarın yapılacak açılışla, uzun süredir bekledikleri metroya yaklaşık 1 yıl erken kavuşmuş olacak.

Yapımı devam eden Kızılay-Çayyolu hattının açılışının ise yerel seçimlerden önce yapılması planlanıyor. Batıkent-Sincan, Kızılay-Çayyolu ve Keçiören-Tandoğan hatlarında 324 aracın tamamının devreye girmesiyle sefer aralıklarını 2 dakikaya düşürecek olan Ankara Metrolarının günlük yolcu taşıma kapasitesi 1 milyon 200 bine çıkacak.